Belföld

Még idén bezárhat a józsefvárosi piac

józsefvárosi piac (józsefvárosi piac)
józsefvárosi piac (józsefvárosi piac)

Az üzemeltető bérleti jogának felmondását kezdeményezte a VIII. kerületi polgármester.

Kocsis Máté a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől és a MÁV Ingatlangazdálkodási Igazgatóságától kérte, hogy kezdeményezzék az üzemeltető szerződésének felmondását. A szerződéshez 150 napos felmondási idő kapcsolódik, így legkorábban öt hónap múlva zárhat be a Négy Tigris piac.

Kocsis Máté vasárnapi sajtótájékoztatóján a feketepiac melegágyának nevezte a területet. A polgármester szerint a piac évente 15 milliárd forint adóbevétel-kiesést jelent, nincs semmi racionális érv arra, hogy változatlan formában működjön. Hangsúlyozta viszont, hogy a tisztességes eladók ezután is teret kapnak Józsefvárosban, van igény az olcsó árukra, ezért az, aki a jogszabályokat betartva működik, könnyített eljárásban, kedvező feltételekkel kaphat megfelelő üzlethelyiséget a kerületben.

Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya arról beszélt: a Kőbányai úti piac rendőri szempontból is a főváros egyik sötét foltja. Utalt arra, hogy a piacon a hatóság bevonása nélkül, “házon belül” intézik el a nézeteltéréseket, gyakori a leszámolás, bosszú. Nehezíti a rendőrség munkáját a piacon jól kiépített riadólánc, így amikor a rendőrök odaérnek a helyszínre, minden illegális tevékenységet befejeznek az érintettek.

Az adóhivatal bevetési főigazgatója is hasonló problémákat emelt ki. Demeter Tamás elmondta: évente 50-100 millió forint közötti értékű árut foglal le a hatóság a piacon. Ezek többsége hamis ruházati cikk, szerzői jogot sértő termék.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik