Belföld

Madagaszkáriak és baksi romák egy tanfolyamon

napelem-telepitese(960x640).jpg (napelem, )
napelem-telepitese(960x640).jpg (napelem, )

A madagaszkáriaknak nem kell ideutazniuk, hiszen a tanfolyam online folyik majd. A képzés akkreditációja friss, a napokban érkezik az engedély – számolt be a Napenergia Művek Zrt tulajdonosa. Hajdú József elmondta, cégük 2011 –ben alakult, azzal a nem titkolt céllal, hogy solar projekteken induljanak. A cégvezető szerint az újszilvási és szegedi egyetemi napelemes projektjeiből kiszorultak, mert azokon – állítása szerint – a miniszterelnök lányának barátjának vállalkozása lett a befutó. A cég honlapján, gyér információk között, éppen az Origo hírportál cikke olvasható, melyben a szegedi egyetem pályázatának cikornyás útját követték nyomon.

Ha nincs ló, jó a szamár is

A Magyar Napenergia Művek Zrt beletörődött a „vereségbe” és más utakat keresett. Már négy akkreditált képzésük van, az ötödik lesz a sorban az a tanfolyam, melyet alulképzett, nyolc általánost nem végzett fiatalok számára állítottak össze. A próbatanítást és vizsgákat két madagaszkári és két salgótarjáni fiatal cigányon „kísérletezték ki”. A napelemek tartószerkezetének munkálataihoz szükséges segédmunkát fogják kitanulni a résztvevők. A tanfolyam Bakson július 8-án indul. A baksi polgármester is abban bízik, hogy a faluban élő romák versenyképes foglalkozást sajátíthatnak el.

A Microsoftnak jók vagyunk, itthon meg a kutyánk se kellünk

Hajdó József eredeti foglalkozása épületgépész, időben próbált váltani. Felismerte, hogy a megújuló technológiák elsajátítása nélkül hosszú távon lehetetlen boldogulni, ezért döntött úgy, hogy felveszi repertoárjába a napelemek szerelését. E közben döbbent rá, hogy ez egy vadonatúj szakterület, s meglehetősen kevesen értenek Magyarországon a napelemek gyakorlati részéhez, ezért vállalkozott a képzés megszervezéséhez. A Magyar Napenergia Művek Zrt tulajdonosa azt még mindig fájlalja, hogy cége a projektek lebonyolításában nem tud részt venni, de vigasztalja az, hogy a Microsofttal szerződésük van. Nekik kellettünk, itthon meg lógatják a lábukat – értetlenkedik a felgyői vállakozó.

Az óriáscéggel kötött megállapodás szerint a Magyar Napenergia Művek a cég építkezéseihez szolgáltat olyan programokat, amellyel ki lehet számítani az építendő objektum tervezési paramétereit (milyen szögben álljon a napsugarakra, hova, milyen dűlésben kell a falakat felhúzni).

Katarral, Madagaszkárral már felvették a kapcsolatot, s a baksi önkormányzat után több helyhatóság is jelezte, hogy szívesen vennék közreműködésüket a kisebbségi oktatásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik