Belföld

Fej nélküli Mindszentyt avattak

szobor (szobor)
szobor (szobor)

Ha szobrot kell avatni, akkor nincs mese, Kövér és Semjén felavatják. Még akkor is, ha a szobor feje megfelelő rögzítés hiányában leesik.

Csütörtökön Kövér László házelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Pokorni Zoltán, a 12. kerület polgármestere és Gaál Katalin Mária, a KDNP kerületi elnöke erőiket egyesítve adták át Mindszenty József szobrát a 12. kerületben a bíborosról elnevezett téren – írta a 444.

A szoboravatás rendben lement, bár már akkor is látszott, hogy valami nincs rendben: a szobor kezét például egy hám tartotta, de ez senkit nem zavart, az avatást ettől függetlenül megtartották Kövérék. Mint másnap kiderült, nemcsak a karral adódtak problémák, a bíboros feje másnapra szőrén szálán eltűnt. Hova? Miért? Hát hová tart ez az ország, ha már egy szobor feje sem lehet biztonságban? (A fejetlen szoborról a képet ezen a linken nézheted meg)

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Nem kell pánikolni

Pánikra szerencsére semmi ok, hazánkba nem gyűrűzött be a szoborfejlopó-maffia. A 444-nek a szobor készítője, Kontur András elmondta, a problémát az jelentette, hogy a fej más anyagból készült, mint a szobor többi része, mikroszemcsés algériai mészkőből. Ezért viszont nehezebb is lett, és félő volt, hogy leeshet. A fej még ma visszakerül a helyére, csak újfajta rögzítési megoldást alakítanak ki hozzá.

A lap megkérdezte a XII. kerületi önkormányzatot is. Fonti Krisztina alpolgármester a szoborállítást koordináló Gaál Katalin Máriától, a kerületi KDNP vezetőjétől azt a tájékoztatást kapta, hogy a szobor beemelésekor merült fel olyan technikai probléma, ami jelentősen visszavetette a szobor felállítását. “Ezért történhetett meg, hogy a XII. kerületi KDNP által választott időpontban megtartott avatásra nem készült el teljesen a szobor” – írták.

Az Index szerint egyébként a szoborállítást a XII. kerületi KDNP és az IKSZ kezdeményezte még 2012-ben, hogy emlékmű állításával tisztelegjenek Mindszenty József születésének 120. évfordulóján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik