Belföld

Csőtöréseket okozhat az apadás Budapesten

Több, mint 3 milliárdos kárt becsül a főpolgármester.

Megkezdődött Budapesten az árvíz utáni takarítás és a homokzsákok elszállítása, a fővárosban szerda délutánra a tetőzés óta több mint egy métert csökkent a Duna vízszintje. A folyó déli szakaszán, Mohácson csütörtökre várják az árhullám tetőzését.

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szakemberei kedd este megkezdték a Bem rakparton a Jégverem utca és Margit híd közötti szakaszon az árvízi védekezéshez kihelyezett homokzsákok elszállítását. A szakemberek jelenleg a III. kerületi Mozaik utcában a Hajógyári-szigetre vezető K híd és az Árpád híd közötti szakaszt, valamint a Pók utcai lakótelepet takarítják.

Tarlós István főpolgármester szerdán újságíróknak elmondta: eddig 3,2 milliárd forint értékű kárt mértek fel az önkormányzati létesítményekben a dunai árvízzel összefüggésben, ezt az igényt regisztráltatta a főváros a vis maior alapnál.

A tényleges veszély megszűnt Budapesten, a közlekedési helyzet is normalizálódik. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az altalaj alakváltozásai megterhelhetik a vízcsöveket, emiatt csőtörésekre kell számítani, ez elsősorban a közlekedésben okozhat fennakadásokat.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében az UTE 20 millió forintos támogatásban részesül vízisporttelepének árvíz utáni helyreállítására.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) is azt ismételgeti, hogy a korábbi tapasztalatok szerint az apadás idején jelentősen csökken a nagyrészt földből épült árvízi védművek szilárdsága, állékonysága, így ebben az időszakban is a helyszínen kell tartani a beavatkozásokhoz szükséges erőforrásokat.

Az OMIT szakvéleménye szerint Budapesten továbbra is indokolt egyes területek, utak, közterek zárva tartása, annak ellenére, hogy bizonyos helyekről a víz már visszavonult. Felhívták a figyelmet arra, hogy például a Margitszigeten a talaj teljes felázása miatt fakidőlésekre is számítani lehet.

Tagnap azt  mondta Tarlós István, hogy vasárnapra várhatóan előbukkan a rakpart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik