Belföld

Pert nyert Magyarországgal szemben egy amerikai apa

apa, gyerek (apa, gyerek, )
apa, gyerek (apa, gyerek, )

Egy amerikai apának adott igazat láthatási jogainak megsértése miatt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a magyar hatóságokkal szemben – derül ki a bíróság kedden ismertetett ítéletéből.

A virginiai férfi azért emelt panaszt, mert nem láthatta 2000-ben – magyar feleségétől – született fiát. A család 2003-ig együtt élt az Egyesült Államokban, amikor is a nő hazautazott a rokonaihoz, kezdeményezte a válást, és nem tért vissza Amerikába. A Legfelsőbb Bíróság szerint a nő jogellenesen, az apja beleegyezése nélkül tartotta magánál a gyereket. A válást 2005-ben mondták ki, a kisfiút pedig a bíróság édesanyjánál helyezte el, azzal a kitétellel, hogy a fiú nyaranta Amerikába utazhat, ahol egy hónapot tölthet az édesapjával. Az anya viszont attól tartott, hogy az apa nem engedné vissza Magyarországra közös gyermeküket, ezért a bíróság döntése ellenére nem engedte Amerikába utazni a kisfiút, ami miatt pénzbüntetést is kiszabtak rá.

Az apa szerint a fia végül teljesen elidegenedett tőle, és nem is akar vele találkozni. A kialakult helyzet miatt a magyar hatóságok módosították a láthatás feltételeit, kimondva, hogy amíg a fiú 16 éves nem lesz, az apa csak Magyarországon töltheti vele a nyarat. A strasbourgi bíróság szerint viszont, mivel az apa az Egyesült Államokban él, a nyári egy hónapos láthatás megtagadása az egyetlen olyan lehetőségtől fosztotta meg, amelynek köszönhetően megfelelő körülmények között tölthetett volna időt a gyermekével.

Összességében a strasbourgi bíróság úgy ítélte meg, hogy a magyar hatóságok nem tettek meg minden tőlük elvárható intézkedést annak érdekében, hogy az apa gyakorolhassa láthatási jogát, és ezért megsértették a panaszos családi és magánélethez való jogát. Ezért a magyar államot a bíróság 12 500 euró nem vagyoni jellegű kártérítés és 10 ezer euró perköltség megtérítésére kötelezte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik