Belföld

Nem volt kegyelem: kilakoltatták a 11 fős családot

kilakoltatas(960x640)(1).jpg (kilakoltatás, )
kilakoltatas(960x640)(1).jpg (kilakoltatás, )

Vége a drámának. Kilakoltatták a Faragó családot kőbányai otthonukból. A Magyar Szociális Fórum és az Otthonvédő Tanács a helyszínen próbálta megvédeni őket, mindhiába.

Nem maradt más eszközünk, mint a határozott fellépés a családért, magunkért, saját lelkiismeretünkért, hiszen a kőbányai önkormányzat vezetése még csak annyi megértésben sem részesítette Faragóékat, hogy legalább addig maradhassanak önkormányzati bérlakásukban, ameddig a gyerekek be nem fejezik az idei tanévet. Nincs hová menniük. El akarják venni tőlük a gyerekeket, őket pedig az utcára akarják tenni” – áll az MSZF mozgósító felhívásában.

Faragóékat azért akarja kilakoltatni az önkormányzat, mert nem tudják fizetni sem a lakbért, sem a rezsit, és 3 millió forintos tartozást halmoztak fel. A családban három kiskorú gyermek él, ők és a nagykorúak egy része tanul, a többieknek azonban nincs állása. Az anya rokkant, de rokkantsági járadékot – állítása szerint – 2009 óta nem kap.


A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: Kummer János

A Magyar Szociális Fórum szerette volna elérni, hogy a család legalább addig maradhasson otthonában, amíg a nyugdíjintézettől meg nem kapják az édesanyának járó pénzt, melyből rendeznék az adósságukat vagy albérletbe költözhetnének. Valamint, ameddig a gyerekek be nem fejezik az idei tanévet. Kérésüket azonban elutasították. A többi közt azzal az indokkal: ha engednének, akkor a hasonló cipőben járó további több száz családnak is engedményt kellene tenniük – írja az MSZF.

Kőbányán 800 család ellen indított pert az önkormányzat adósságuk miatt, közülük hét családot ezekben a napokban lakoltatnak ki – teszik hozzá.

“Faji hovatartozás alapján”

A Kőbányai Önkormányzat nem ért egyet az MSzF-fel. Közleményükben ezt írják:

“Az Önkormányzat 1995 óta számtalan erőfeszítést tett, hogy a Faragó családot az önkormányzati bérlakásban tarthassa. Több alkalommal segítettük őket az adósság kezelésében. A Gyermekjóléti szolgálat 14 oldalas anyagot állított össze a család érdekében tett intézkedéseiről, mely személyiségi jogaik védelme érdekében a család hozzájárulásával bárki számára hozzáférhető. Több esetben éppen az akkor még nagyszámú kiskorú gyermek érdeke védelmében, a kerületben egyedülálló módon, az adósságok kifizetése nélkül, a lakást ismételten bérbeadtuk a családnak.

Azóta a nagykorú gyerekeik közül többen különköltöztek és csak három kiskorú él a lakásban, az egyikük néhány hónap múlva válik nagykorúvá. Amikor két önkormányzati lakás (saját forrásból történő) összevonását kérték, hogy a panelből elköltözhessenek, a bizottság hozzájárult, annak ellenére, hogy azt végül a Vagyonkezelő pénzéből kellett megvalósítani. Akkor jó ideig két lakásban nem fizettek, anélkül, hogy visszaadták volna a másik lakás kulcsait. Az édesanya évtizedeken keresztül minimális együttműködésre volt csak hajlandó, sokszor arra sem. (…)

Mára a tartozásuk 3 millió forint felett van, vagyis az ítélet óta eltelt években szinte semmit nem fizettek. A társasház felé több, mint 4000 köbméter víztartozásuk van. A közös képviselő jelzése alapján a család ellen hosszú évek óta tartó renitens magatartása miatt, többször is aláírásgyűjtés indult. Legutóbb arról érkeztek hírek, hogy Faragóné Sári Emőke ‘faji hovatartozás alapján’ listázni kezdte a házban lakókat és ezt fennen hirdette, ezzel próbálva megfélemlíteni az ott lakókat.”

UPDATE 1

A Hír24 helyszíni tudósítója szerint a család kőbányai lakása környéken rengeteg volt rendőr. A több busznyi egyenruhás és a csaknem száz aktivista között patthelyzet alakult ki. A tűzoltók az ablakok alá légpárnákat telepítettek, több utcát lezártak, ketten – egy családtag és egy fotós – rosszul lettek. A helyzet délutánra elmérgesedett.

Korábban a kőbányai rendőrkapitány is a helyszínen járt, és egyezséget ajánlott a családnak, miszerint ha vállalják, hogy két hónapon belül elköltöznek, akkor az önkormányzat eláll a kilakoltatástól. Ezután távozott, hogy a polgármesterrel megbeszélje a teendőket.

UPDATE 2

Tudósítónk szerint délután 5 óra előtt nem sokkal a rendőrök bementek a házba és kihoztak néhány tüntetőt. A rendőrök mindenkit igazoltattak, aztán pár embert elvittek, de a család maradt.


Kattintson a képre!

UPDATE 3

A rendőrök nem kegyelmeztek, kilakoltatták a családot. A Hír24 tudósítója szerint a 11 fős család jelenlévő tagjai teljesen összeomlottak. Az egyik lánygyerek állítólag gyógyszereket küldött az anyjának, hogy azokkal legyen öngyilkos.

 

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik