Belföld

Hazatérhetnek Győrújfalura a kitelepített lakosok

A térség fellélegezhet, kedden visszatérhetnek otthonaikba a győrújfaluiak is.

Visszatérhettek a településre Győrújfalu lakói

15.19 – Percekkel a kitelepítés délután két órai befejeződése után már vagy tucatnyi helyi érkezett meg a szigetközi Győrújfalura – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott a település polgármesteri hivatala előtt tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy hősies, nagyon kemény küzdelem volt a gáton, s ennek eredménye, hogy a megyei védelmi bizottság és az önkormányzat meghozta a visszatérést lehetővé tevő döntést.

Sallai Péter ezredes, a katasztrófavédelem megyei igazgatója azt hangsúlyozta, hogy ugyanolyan szervezett lesz a visszatelepítés, mint péntek este a kitelepítés volt. Percekkel később megérkezett az a busz, amely a győrújbaráti sportcsarnokból az ott elhelyezett tucatnyi győrújfaluit hozta haza.

Németh József, a regionális vízügyi igazgatóság vezetője arról beszélt: a tetőzéshez képest Győrben már két métert apadt a Mosoni-Duna szintje, jelentősen csökkent a gátak terhelése, szinte nincsenek már olyan árvízi jelenségek, amelyek ellen küzdeniük kellene.

Kovács Ferenc ezredes, a győri 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka, aki a gáton dolgozó katonákat irányította az elmúlt napokban, elmondta, hétfőn este megkezdődött a korábban a faluban védekező katonák áthelyezése a Duna alsó szakaszára. Egy 400 fős egység még az utómunkákat végzi várhatóan csütörtök estig.

Kara Ákos (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője az eseményen köszönetet mondott mindazoknak, akik a sikeres árvízi védekezésért dolgoztak. “Közösen elvégzett nagyon-nagy munka volt, ami jól összekovácsolja a közösséget” – fogalmazott.

Nagy Imre Attila, Győrújfalu független polgármestere azt hangsúlyozta, a sikerhez szükség volt úgy a helyiek, mint a máshonnan érkezett önkéntesek és a hivatásosok támogatására, akaratára, szeretetére is.

13.11 – Kedd délután hazatérhetnek az árvíz miatt múlt pénteken kitelepített Győrújfalu lakói – közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság az MTI-vel.

A közlemény csupán annyit tartalmaz e témában, hogy a lakók visszaköltözésére kedd délután két órától van lehetőség. Széles Sándor kormánymegbízott az MTI érdeklődésére elmondta: minden hazatérőt arra kérnek, hogy a település polgármesteri hivatalában jelentkezzen.

Onnan rendőri kísérettel mehetnek haza az emberek. Ennek az a célja, hogy jegyzőkönyvben rögzítsék az ingatlan átvételét, illetve azt, ha netán bűncselekményre utaló nyomot találnak. A kormánymegbízott hozzátette: a jelentős rendőri erővel őrzött településen bűnügyi szakértők is jelen lesznek, így azonnal megkezdhetik az esetleges bűnjelek rögzítését.

Múlt péntek este, hangsúlyozottan elővigyázatossági intézkedésként telepítették ki a másfél ezer lakosú szigetközi települést, amelynek határában akkor már napok óta a legnehezebb árvízi helyzet alakult ki. Győrújfaluban csak mintegy kétszázan maradhattak, akik önkéntesként részt vettek a védekezésben.

Nagy Imre Attila (független) polgármester korábbi közlése szerint a visszaköltözés egyik feltétele az volt, hogy a tetőzés szintjéhez képest legalább 150-160 centimétert apadjon a Mosoni-Duna szintje.

12.42 – Délután két órától hazatérhetnek az árvíz miatt pénteken kitelepített Győrújfalu lakói.

10.57 – A dunai árvíz miatt jelentős korlátozások vannak érvényben a vasúton. A fővárosi útlezárások miatt ugyanakkor a MÁV-Start az elővárosi vonatokat és a távolsági járatok egy részét dupla szerelvényekkel közlekedteti – közölte a vasúttársaság kedden.

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között továbbra sem közlekednek a vonatok, pótlóbuszok szállítják az utasokat. Pótlóbuszok közlekednek a Komárom-Esztergom (4 sz.) vasútvonal teljes vonalán is, de a 10-es út lezárása miatt a pótlóbuszok Komárom és Neszmély, valamint Süttő és Esztergom között nem közlekedhetnek. A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon közlekedő gyorsvonatok Százhalombatta és Érd-felső megállóhelyen kedden is megállnak.

A 2-es út lezárása miatt egyes Volánbusz-járatok nem tudnak közlekedni, ezért a váci és sződligeti Volánbusz-bérlettel az elővárosi vonatokat igénybe lehet venni.

(fotó: MTI)

A közlemény szerint az árvízi helyzet miatt a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon, valamint a GYSEV vonalain győri átszállással közlekedő feláras vonatokra nem kell pótjegyet váltani. A budapesti Keleti pályaudvarról nem indulnak el Győrbe az InterCity vonatok, a gyorsvonatok pedig csak Tatabánya és a Keleti pályaudvar között járnak.

A Railjetek és a gyorsvonatok utasait Győr és Tatabánya között autópályán közlekedő autóbusszal, a Sopron felől érkező InterCity utasait ugyanezen buszokkal, majd személyvonattal szállítja el a vasúttársaság. Az utasok Tatabánya és Budapest között bármely vonattal folytathatják utazásukat. Tatabánya és Győr között az autóbuszok folyamatosan fordulnak – olvasható a közleményben.

A Déli pályaudvarról a személyvonatok menetrend szerint indulnak, a Keleti pályaudvarról pedig gyorsvonatok indulnak Tatabányáig minden páros óra 38 perckor.

A MÁV-Start tudatta: ingyenesen utazhatnak haza azok, akik az árvízi védekezésben vettek részt, és odautazási jegyüket vagy önkéntesi regisztrációs lapjukat a katasztrófavédelem vagy a védelmi bizottság lepecsételte.

A nemzetközi vasúti közlekedésben jelentős, 40-120 perces késésekre kell számítani, de több járat még napokig nem tud közlekedni. A Csehországba, illetve Csehországon át Németországba és Ausztriába, illetve Ausztrián keresztül Németországba, Svájcba stb. utazáshoz a MÁV-Start által kiadott menetjegyek árát kezelési költség nélkül visszatérítik azoknak, akik lemondanak az utazásról.

10.21 – Dunaföldváron hajnali 4 óra óta, Paksnál 7 óra óta változatlan a Duna vízállása, az ettől északra lévő mérőállomások szerint mindenütt apad a folyó az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb, délelőtt 10 órás adatai szerint.

Nagybajcsnál a reggel 7 órakor mért értékhez képest 16 centimétert csökkent a vízszint, amely így 655 centiméter. Komáromnál 713 centimétert mértek, ami 11 centiméteres csökkenést jelent az elmúlt három órában. Esztergomnál 731 centiméter a vízállás, ott reggel 739 centiméter volt.

Nagymarosnál a reggeli 699 centiméterről 693 centiméterre csökkent, Budapesten pedig 6 centimétert apadt a víz, jelenleg 853 centiméter a vízszint.

Egy dolgozó fertőtleníti a korábban elöntött győri sátras uszodát, miután megkezdődött a Mosoni-Duna apadása:

(fotó: MTI)

Apad a Duna Adonynál is, az elmúlt három órában 3 centimétert csökkent a vízszint, jelenleg 758 centiméter a vízállás. A tassi mérőállomáson 903 centiméter a vízszint, ami 2 centivel kevesebb a reggelinél.

Dunaföldváron hajnali 4 óra óta tart a tetőzés, a vízszint változatlanul 721 centiméter. A paksi mérőállomásnál 7 óra óta tetőzik a folyó, továbbra is 891 centimétert mérnek.

Tovább nő a vízállás ugyanakkor Bajánál, ahol a reggeli 972 centiméterről 975 centiméterre emelkedett a víz.

9.37Négy utcát öntött el a fakadóvíz Dunaszegen; a település polgármestere kedd reggel elmondta, hogy a falu töltéshez közeli részein az árral párhuzamosan jelent meg a víz.

Babos Attila (független) közölte: éjjel még emelkedett a település utcáin, telkein a hol térdig, hol hónaljig érő víz, a jelek szerint ez reggelre megállt. Ez arra ad reményt, hogy a vízügyi szakemberek engedélyezik a szivattyúzás megkezdését – tette hozzá.

Kiköltöztetni senkit nem kellett a fakadóvíz miatt, a veszélyeztetett házbejáratokat eltorlaszolták, a problémás részeken homokzsákokkal biztosították a közlekedést – mondta a polgármester.

Kedd: A lassú apadás hatására több helyen a feltörő talajvíz és belvíz is gondot okoz. Rábapatonánál teljesen lezárták a töltést, Koroncón sikerült megvédeni a falut a Marcal folyótól és bakonyi ágától. A sok csapadék és a lassan csökkenő víznyomás hatására a gátak átázhatnak, ezért az éberség most sem lankadhat teljesen.

A védekezést egy hete irányító településvezető hétfőn elmondta: a tetőzés óta 121 centimétert csökkent a Mosoni-Duna vízszintje a falunál. Nagy Imre Attila korábban arról beszélt, hogy a csúcsmagassághoz képest 150-160 centit kell apadnia a vízszintnek ahhoz, hogy hazatérhessen a péntek este kitelepített falu mintegy másfél ezer lakója.

Továbbra is lassú apadásra kell számítani Győr-Moson-Sopronban – áll a megyei védelmi bizottság kedd reggeli összegzésében

A Duna menti és a Mosoni-Duna bal parti belvízvédelmi szakaszon másodfokú a készültség, a Rábca menti belvízvédelmi szakaszon elsőfokúról szintén másodfokúra emelték. Az elmúlt napon elöntött terület nagysága 4049 hektár volt.

Győrújfalun továbbra is töltéserősítést, bordázást végeztek. Koroncón a híd alól távolították el az uszadékot, valamint egy helyen bordás kitámasztást alakítottak ki. Dunaszentpálon stabil a helyzet, figyelték és elhárították a buzgárokat. Zsejkepusztán a földtöltés a magasításoknál néhány részen átázott, de a szivárgásokat megszüntették.

Az árhullám délre vonulásával a Duna felső részére mozgósított tűzoltók is útnak indulnak Győr-Moson-Sopron megyéből, és Bács-Kiskun, valamint Fejér megyében folytatják az árvíz elleni védekezést.

Az önkéntesek segítségére az árvíz levonulása után is szükség lesz a megyében, mégpedig a homokzsákok ürítése, összegyűjtése során – emelték ki.

Orbán: még két nehéz napunk van

A kormány keddi ülésén megkezdi az eddigi árvízi károk felmérését, és rendelkezik a helyreállítási munkálatok ütemezéséről – közölte Orbán Viktor miniszterelnök kedd reggeli tököli sajtótájékoztatóján.

“Még másfél-két nehéz napunk van, és ha azon túl vagyunk, akkor már közel leszünk ahhoz, hogy sikert jelenthessünk be, de ehhez még két nap megfeszített munka és két nap megfeszített figyelem szükséges” – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogy jelenleg Dunaújváros alatt tetőzik a dunai árhullám, amely szerdán éri el Baját, csütörtökön pedig Mohácsot, majd elhagyja Magyarországot. A szükséges védműmagasságok a déli Duna-szakaszokon is mindenhol időre elkészültek, illetve délután négy órára Baján is százszázalékos lesz a kiépítettség – közölte, arra kérve ezzel összefüggésben az önkénteseket, hogy legyenek elérhetőek, szükség esetén értesítik őket, de jelen pillanatban már nincs közvetlen munka számukra a gátakon.

A kormányfő ismertetése szerint eddig összesen 9 millió 697 ezer homokzsákot használtak fel, a 807 kilométer hosszan zajló árvízi védekezésből 538 kilométeren van érvényben rendkívüli fokozat, és 1565 embert kellett kitelepíteni. Orbán Viktor jelezte, hogy az érintett lakók visszatelepítése fokozatosan megkezdődik, Győrújfalu esetében ezt például kedd délután rendelheti el a védelmi bizottság.

A miniszterelnök kiemelte ugyanakkor, hogy Budapest még nincs túl a közvetlen veszélyhelyzeten, ez várhatóan keddről szerdára virradó éjszaka, éjfél körül lesz kijelenthető.

A tájékoztatón Hende Csaba honvédelmi miniszter arról számolt be, hogy a kormány úgy határozott: mintegy ezer magyar honvéd segítségét ajánlja fel Szerbiának az árvízi védekezéshez. A tárca vezetője emlékeztetett arra, hogy a szerb hadsereggel hosszú évek óta jelentős katasztrófavédelmi együttműködést folytat Magyarország.

Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez azért is fontos, mert van egy olyan szerb szakasz, ahol ha kiönt a víz, az magyar területre folyik vissza.

“A Szerbiában történő védekezés sikeréhez – túl az általános emberi jóindulaton – speciális magyar érdek is kötődik. Tehát, ha a szerbeknek sikerül a hozzájuk belépő árhullám első időszakában sikeresen védekezni, az Magyarország biztonságát is növeli majd” – mondta Orbán Viktor, megjegyezve, hogy tizenegy települést érintene az onnan esetlegesen visszafolyó víztömeg.

Az Audiban nem okozott gondot az árvíz

Nem zavarta meg a győri járműgyár termelését a Duna árhulláma – közölte az Audi Hungaria Motor Kft. kommunikációs vezetője.

Czechmeister Mónika elmondta: azok a munkatársak, akik a házukat védték, mert veszélyeztetett területen élnek, felmentést kaptak a munkavégzés alól június 6-ától egészen addig, amíg a veszély el nem múlik.

Kisebb műszakmódosítással és a szakemberek átcsoportosításával zavartalanul folyt a termelés az elmúlt napokban és jelenleg is. Az alkatrészellátás is zavartalan – közölte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik