Belföld

Árvíz: Nem volt gátszakadás Budán és Vácon sem

árvíz (árvíz, )
árvíz (árvíz, )

A fővárosban megdőlt a rekord, 860 centi fölé emelkedett a vízszint, de úgy tűnik, 9 méter alatt marad. Két helyen is gátszakadás híre okozott felesleges pánikot. Vasárnaptól árvízi rádió indul.  Percről Percre:

22:20 Közel a tetőzés Esztergomban

Orbán Viktor kormányfő szombaton késő este Esztergomban ellenőrizte az árvízi gátak állapotát. Itt éjszakára várják a legmagasabb szintet.

A kormányfő vasárnap reggel az esztergomi Kossuth-hídnál tart vezetői értekezletet Pintér Sándor belügyminiszterrel, Hende Csaba honvédelmi miniszterrel és Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgatóval. A tanácskozáson értékelik az árvízi védekezés helyzetét, majd 8 órakor sajtótájékoztatót tartanak a helyszínen.

22:00 Nemsokára indul az árvízi rádió

Vasárnap reggel 8 órától a korábbi Neo FM frekvenciáin – így Budapesten például a 100.8 MHz-en – lehet 24 órában árvízi híreket hallgatni előreláthatóan 30 napig.

A műsorokat a közmédia munkatársai gyártják, illetve azok alapvetően a közmédia híreire épülnek.

A rádió nonstop nyomon követi az eseményeket, élő műsorvezetéssel, helyszíni tudósításokkal.

21:40 Önkéntest keresnek

Teherautók pakolásához 10-15 segítőt keres a Katasztrófavédelem a Ferihegyi út 263.-ba. A Facebokon a Szolaritás oldalon is keresnek önkénteseket a dagály strandhoz.

21:00 Esküvő a gáton

Füssy Csaba zászlósnak ma lett volna az esküvője. A menyasszonya is katona, és mert mindketten a gáton vannak Győrújfalunál, a katasztrófavédelem képviselője a helyszínen ünnepélyes keretek között összeadta őket. Részletek hamarosan! – olvasható a honvédség Facebook oldalán. Nagyon várjuk a videót!

20:45 Aki teheti, kerülje Budát

A budai alsó rakpart teljes, valamint Bem-rakpart egy részének lezárása miatt Dél-Buda és Észak-Buda között megnehezült a közlekedés. Tarlós István főpolgármester a jelentős forgalomkorlátozásra tekintettel ezért arra kérte az autósokat, a két városrész között lehetőleg az M0 körgyűrűn vagy a Hungária-körgyűrűn közlekedjenek.

Emlékezetett, hogy a délutáni eső után a Bem rakparton és a Batthyány tér térségében délutántól forgalomkorlátozások léptek életbe. A Bem rakpart Batthyány tér és a Margit híd közötti szakasza mindkét irányban továbbra is lezárva marad.
A Clark Ádám tér felől a Batthyány térnél az autósoknak vissza kell fordulniuk, nem hajthatnak tovább észak felé.

A város elkerüléséhez egy kis BKK-segítség:

20:35 Ezzel lepték meg a pápai katonákat a lányok

A honvédség Facebook oldala szerint az MH Pápa Bázisrepülőtér lányai, asszonyai így segítik az árvizi munkát. A kalácsok, pogácsák, kiflik a Koroncón szolgálók mai meglepetése volt.

Forrás: Facebook

20:20 Megint meleg, aztán megint felhőszakadás

Vasárnap is lehet majd izzagódni a gátakon, de keleten ismét felhőszakadás zárja majd a napot, ezúttal csak 7 megyében. További részletek itt:

20:15 Árvíz szivárvánnyal

Csodálatosat alkotott a természet és az MTI fotósa, Lakatos Péter:

Fotó: MTI

19:40 Kormányfői vizit Pilismaróton

Motorcsónakkal, mentőmellényben, egyre fáradtabban….

19:35 Győr túl a csúcson

Tetőztek a folyók kora este Győrben az előrejelzett szinten – közölte a polgármester. A Mosoni-Duna és a Rába is lassan apadni kezd. A város védelmi vonala stabil, sehol nem kell attól tartani, hogy átbukik a víz. Kisebb átszivárgások vannak, de a szakemberek “urai a helyzetnek” – mondta Borkai zsolt.

A polgármester arra kéri a győrieket, hogy továbbra is figyeljék a híradásokat, hiszen önkéntesekre több helyen is szükség van. Egyúttal figyelmeztetett, hogy a rémhírterjesztés és a katasztrófaturizmus akadályozza a munkát.

Fotók madártávlatból a víz alatti Győrből itt.

19:20 Módosított futóverseny

A K&H vasárnapi sportrendezvényét csak a Városligetben rendezik meg, a Dózsa György és az Andrássy úti útvonalról lemondtak, mert a várost túlságosan megterhelnék az újabb lezárások az árvizi korlátozások mellett. A főpolgármester kérte a szervezőket a módosításra a rendkívüli helyzetre való tekintettel.

18:35 Ráismertek szigetelők?

Árvízben a hely, ahol a Sziget-fesztivál felé mentek HÉV-vel:

Panorámafotó a Tímár utcai HÉV-megálló védekezéséről
Fotó: Kustánczi Norbert

19:20 Újabb csalók

Csepel árvízzel sújtott részén megjelentek az “önkéntes” katasztrófavédők, akik a katasztrófavédelem, az önkormányzat vagy az árvízi védekezésben résztvevő szervek, cégek képviselőinek adva ki magukat ellenszolgáltatás fejében szippantást és egyéb szolgáltatásokat ígérnek.

A helyi védelmi bizottság azt kéri, ha gyanús ajánlatokat kapnak segítségre, hívják a rendőröket.

19:15 Párkánynál éjjel tetőzik a Duna

Révkomáromnál délután 888 centiméternél megállt a folyó vízszintjének emelkedése. Ez a szint fél méterrel haladta meg a 2002-es rekordot.
A várost védő 9,4 méter magas árvízvédelmi betongát, úgy tűnik, elégségesnek bizonyult az ár megfékezésére, kevésbé jelentős szivárgásokon kívül a főbb szakaszokon nem adódtak különösebb gondok.

Párkánynál szombat este hat óra körül 806 centiméter volt a vízállás. Még pénteken fémlapokat szereltek az árvízvédelmi betongátra, és így további 60 centiméterrel megemelték a gátat. A város vezetése szerint, amennyiben nem történik rendkívüli esemény, a gát különösebb gondok nélkül ki kell állja az árvizet, amelynek tetőzése 810 centiméteres szint fölött szombat éjjel várható.
A fokozódó árvízveszély miatt már szombat reggel lezárták a várost Esztergommal összekötő Mária Valéria hidat,

19:00 Újabb katonák a gátakon

További 1100 embert rendelt a honvédség a Dunakanyarba. 12 órás váltásokban kézi erővel építik a gátakat este 6-tól 9 településen.

Az új csapatokkal, immár 20 helyszínen 5700 katona vesz részt az árvízvédelmi feladatokban. További 3900 honvéd pedig készen áll arra, hogy bevonják a védelmi munkálatokba.

A győriek fáradnak, de jó a hangulat:

18:50 Az államfő fentről nézte a hömpölygő árt

Áder János feleségével, Herczegh Anitával katonai helikopterről szemlélte meg az árvíz által leginkább fenyegetett térségeket és településeket.
A kisoroszi leszállás után nyilatkozó Áder János hangsúlyozta, hogy az eddig mért legnagyobb értékeket meghaladó víztömeg elleni védekezés most is extra nehézségeket okoz. Az áradat levonultát követően tartósan meg kell erősíteni a védvonalnak azokat a részeit, amelyek most gyengének bizonyultak.

18:00 Rabokat nem költöztetnek

Áll a víz Budapesten, a Gyorskocsi utcai fogda pincéjében. Kovács Viktória, a BRFK szóvivője azt mondta mindez az őrzést nem veszélyezteti, senkit sem kell átszállítani máshová. A felgyülemlett esőt várhatóan 19 órakor kiszivattyúzzák.

Ott is a késő délutáni felhőszakadás okozta a bajt, mint ahogy a Bem téren és a Mammutban is.Először a környékbeli utcákról igyekeznek eltűntetni a vizet:

Fotó: Berecz Valter

17:50 Nem bírta az özönvizet a Mammut

A fővárosi bevásárlóközpont egyik első emeleti cipőboltjának a teteje szakadt be a hatalmas felhőszakadás után. Az  Origo egyik munkatársa a helyszenen volt. Részletek itt.

Fotó: Hír24

17:35 Győr megússza

A szakemebrek szerint a városban kiállják a próbát a gátak, ilyen víztömegnél szivárgások ugyan lehetnek, de komoly bajtól nem kell tartani. A győriek is optimisták.  Riport, fotók Győrből itt.

17:25 Megtévesztő felhőszakadás

Budapesten a Bem téren 30-40 centis víz hömpölyög. A Duna közelsége miatt a környékbeliek gátszakadásnak hitték a felhőszakadás után a hegyről leömlő vizet.

A katasztrófavédelmi ügyeletesektől úgy tudjuk, semmi gond nincs a gátakkal, a hirtelen lezúdult esőt nem bírják az egyébként is terhelt csatornák.

17:00 Nincs közbiztonsági deficit

Kétezer rendőr dolgozik kifejezetten a dunai árvízi védekezésben, részt vettek Győrújfalu és Pilismarót kitelepítésében, jelenleg megerősített szolgálattal, napi 24 órában őrzik a települést és a hátrahagyott javakat. Zala, Somogy és Vas megyéből 294 rendőrt gátépítésre vezényeltek ki, 15 rendőr őrzi a kiürített Pilismarótot, míg Győrújfalut az éjjeli kitelepítés után 223 rendőr vigyázta.

Az árvizi munka miatt nincs “közbiztonsági deficit”- közölte az ORFK szóvivője. Garamvölgyi László szerint a rendőrök ellátják egyéb feladataikat is. Példaként említette, hogy a főváros XIII. kerületében 7 órán belül felderítettek egy emberölési ügyet.

16:45 Tetőzésre készülnek Nagymaroson

A Pest megyei településen várhatóan éjaszaka éri el legmagasabb szintjét a Duna. 739 centiméteren várják a tetőzést.
Ez jócskán meghaladja a 2006-os szintet, akkorv 714 centimétert mértek.

Itt péntekről szombatra virradóra áttörte a víz a gátat, de 25 perc alatt sikerült megfogni a vizet. Munkaerőben és homokzsákban jelenleg nincs hiány a városban
Problémát az okoz, hogy a város végleges védvonalának építését tavasszal kezdték és még nem fejezték be.
Nagymaroson eddig 52 embernek kellett elhagynia a lakhelyét, nagy részük a település üdülőterületén él, és számítottak rá, hogy menniük kell.

16: 00  Katasztrófaturisták nehezítik a védekezést

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) arra kéri az embereket, hogy a töltéseket és az odavezető utakat hagyják szabadon, amennyiben nem az ár- és belvízi védekezésben vesznek részt. Mint mondják: a „katasztrófaturizmus” rendkívül zavarja és akadályozza a munkát. A töltéskoronán tilos a közlekedés! Az árvízi védekezést akadályozó járműveket elszállíttatják, a munkát akadályozó magatartás rendőri intézkedést von maga után – figyelmeztettek.

15: 25 Miniszterelnöki vizit Győrújfalunál

Orbán Viktor szombat délelőtt nézte meg a “megvédett gátat”.

15:10 Nem kell több önkéntes Győrújfalunál

Az árvíz által leginkább veszélyeztetett szigetközi településre egyelőre nem engednek be több csoportot. A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint emberből is, élelmiszerből is van elég helyben, ezért nem engednek be újabb segítőket a pénteken este kiürített, azóta lezárt másfél ezres településre.

Arra kérnek mindenkit, hogy mielőtt a gátakhoz indulna, jelentkezzen be a 96/529-539 vagy a 96/515-729 telefonszámok valamelyikén, vagy az igazgatóság honlapján; ott adataik mellett azt is rögzítik, mennyi ideig és milyen eszközökkel vonhatóak be a védekezésbe az önkéntesek. 

Tartósan nyolcszázan dolgoznak a Mosoni-Duna-part legveszélyeztetettebb települése, Győrújfalu gátjain.

Fotó: Berecz Valter

15:00 Újabb rémhírek

Hamisak azok információk, amelyek szerint gátszakadás történt volna a Duna védvonalán Vácnál – közölte a váci járási védelmi bizottság elnöke. Egy helyi hírportál félreérthető címe okozott kisebb pánikot.
A Pest megyei katasztrófavédelem is megerősítette: a gát nem szakadt át, nem is sérült meg Vácon.

14:35 Kisebb szivárgások a Rómain

Budapesten a legfrissebb előrejelzések szerint 9 méter alatt marad a Duna vízszintje a tetőzéskor, a főváros minden jel szerint megvédhető – mondta Tarlós István főpolgármester szombati sajtótájékoztatóján.
Elmondta,. hogy az észak-budai régióban száz katona, ötven katasztrófavédelmi és ötven csatornázási szakember dolgozik, a Római-parton befejezték a védmű talpának megerősítését, kisebb szivárgások vannak, de katasztrófától nem kell tartani.


Fotó: Berecz Valter

Hétfőig a Lánchídon és annak két hídfőjében, valamint a Margit hídon kikapcsolják a köz- és díszkivilágítást, a Királyok útján viszont hétfőig folyamatosan működni fognak a köztéri lámpák.

14:35 Rekordot döntött a Duna Budapesten

A szombat délutáni 2 órai adatok szerint a fővárosban meghaladta a vízszint a 2006-ben mért eddigi legmagasabb, 860 centiméteres értéket; a folyó vízszintje elérte a 861 centimétert.
A főpolgármester tegnap azt mondta: 895 centiméter körül várják a Duna tetőzését hétfőn, jelenlegi állás szerint 930 centiméteres vízállásig meg tudják védeni a fővárost.

Fotó: Berecz Valter

14:20 Kiürítették Pilismarótot

38 embert telepítettek most ki a veszélyeztetett területről. A lakók fegyelmezetten, rendőri segítséggel elhagyták otthonukat.
A hátrahagyott értéktárgyakra a rendőrök vigyáznak csakúgy, mint a pénteken kitelepített Győrújfalun és közvetlen térségében.
Szombat délben Pilismarótnál a vízállás 797 centiméter volt. Az üdülőterületen a telefonszolgáltatás 650 centiméternél, az áramellátás 670 centiméternél megszűnt.

14:15 Lezárták a 11-est

A Szentendréről a Dunakanyarba vezető főútra szükségük lehet az árvizi munkában résztvevőknek – ezzel indokolták a lezárást. Éjfélig Szentendre felé még bárki visszajöhet a Dunakanyarból, attól kezdve hermetikus zárás lesz.
Bár a Duna keleti oldalán – például a dunakeszi Rév utca környékén – még nincs akkora gond mint Szentendre térségében, indokolt esetben azonban Dunakeszitől északra vezető főutat is részlegesen, vagy hermetikusan lezárhatják, ha az árvízi helyzet úgy kívánja.

Dunakeszin csónakokból figyelik, hogy eléri-e a víz a Duna soron magaslatra épült házakat. Ha igen, a körülbelül 25 ingatlanban élő 50-60 embernek el kell hagynia otthonát.
A városnál jelenleg 770 centiméter körüli vízszintet mérnek, az előrejelzések szerint a folyó itt 8 méternél tetőzik majd.


Fotó: Berecz Valter

14:05 Forgalomkorlátozások Esztergomnál

Esztergomban lezárták a Magyarországot Szlovákiával összekötő Mária-Valéria hidat, mert víz alá került a felhajtó útvonal. A hídhoz homokzsákokból építettek gyalogjárdát, amelyet csak célforgalomra vehetnek igénybe a helyiek. A legközelebbi átkelő személyautóknak és 20 tonnánál könnyebb teherautóknak Komáromban az Erzsébet híd.

Lezárták a 10-es utat Nyergesújfalu és Tát között, valamint a 117-es, Tátot Esztergom-Kertvárossal összekötő szakaszt, itt Tokodaltáró és Dorog felé lehet kerülni.

Komáromnál reggel 9-től 13 óráig 841 centiméter körül ingadozott a Duna vízállása, Esztergomban még enyhén emelkedik a folyó szintje, a legutolsó mérésnél, délben 800 centiméter volt.

Komárom szőnyi városrészének védelmére 4 és fél kilométer hosszan három zsák széles és öt-hat zsák magas fóliázatlan gátat építettek.

Korábbi árvízi híreink, képek és videók itt:

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik