Belföld

„Most jön csak a neheze” – Fotók!

A győrújbaráti ifjúsági táborban helyezik el a dunai árvíz által veszélyeztetett szigetközi Győrújfalu lakosságát - közölte újságírókkal péntek este Győrújfalun az országos katasztrófavédelmi főigazgató.

15.06 – Katonák és civilek harcolnak az árral Koroncón

Kétszáz katona és több száz önkéntes erősíti a gátat a Győr-Moson-Sopron megyei Koroncón – közölte a Dunából érkező víz által visszaduzzasztott Bakony-ér veszélyeztette település polgármestere szombaton.

Radicsné Kincses Mária (független) elmondta: a június elején megszokott 30-50 centivel szemben most 400 centimétert mutat a vízmérce. A gátakat erősítik homokzsákokkal, és várják, hogy tetőzzön az ár, amelynek emelkedése mostanra már igencsak lelassult.

14.40Tahitótfalun az ideiglenes gátat szombat délelőtt áttörte a víz, így jelenleg az eredeti, második gát védi a települést az ár ellen – közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs az MTI-nek küldött közleményében azt írta, Tahitótfalu önkormányzata korábban úgy döntött, kettős biztonsági rendszert alakít ki az árvíz ellen, mert így újabb területeket akart megvédeni a 2002. és 2006. évi árvizekhez képest.

Mint írták, várható volt, hogy az első, helyi anyagból megépített ideiglenes védvonal nem bírja majd a terhelést a rekordmagasságú árvíz ellen. Jelezték: a területen 50 lakóingatlant öntött el a víz.

Tájékoztatásuk szerint ugyanakkor az ideiglenes gát lehetővé tette a második, a korábbi nyomvonalon lefektetett ideiglenes védmű fejlesztését, megerősítését.

Közölték, a kirendelt műszaki szakértők “a korábbi gyakorlatnak megfelelően” a második védvonalat tekintik véglegesnek és ennek biztonságos megerősítéséről gondoskodnak.

14.03 – Forgalomkorlátozás Szigetközben

A Győrújfalu térségében kialakult helyzet miatt korlátozták a Győr és a szigetközi falvak közötti forgalmat – közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság szombaton délután.

Jelezték: erre a területre csak az árvízvédelemben résztvevők és gépjárműveik hajthatnak be. A helyiek, azaz Győrzámoly, Győrladamér, Dunaszeg és Dunaszentpál lakói lakcímkártya felmutatásával, Hédervár és Ásványráró irányából közelíthetik meg otthonukat. Zselykepusztánál váltakozó forgalomirányítás mellett lehet haladni.

A közlemény szerint a Győr térségéből a szigetközi falvakba tartó helyközi buszjáratok rendőri felvezetés mellett közlekednek.

12.32–Győrújfalu a leeresztett redőnyök községe

A leeresztett redőnyökből látni, honnan mentek el – ad tippet egy sokat látott tudósító szombaton Győrújfalun. Ezek alapján viszont nem kevesen maradtak védekezni az ár által egyik leginkább veszélyeztetett magyarországi településen, ahol délutánra várják a folyó tetőzését.

Győrújfalut a középkorban már mosta el ár, legutóbb az 1954-es szigetközi gátszakadás szabta át a település képét. A pesszimistább helyiek is mindent ehhez a vészhez mérnek – az optimistáknak számára viszont a jól megfogott 2002-es és 2006-os áradás a mérce. A kissé dimbes-dombos vidéken pár napja még ki-ki azt vitatta, milyen magasságig kell a padlásra vagy más településre menekíteni az ingóságokat. Majd tett belátása szerint.

Voltak, akik nem kockáztattak: csak a csupasz falakat hagyták hátra gáthoz közeli házukban – tartja a helyi szóbeszéd. A költözés mértékéről elmond ezt-azt, hogy alig hallani ma kutyaugatást Győrújfalun, holott rendesen szinte minden háznál akad négylábú őrző. Pár Volán-busz áll még a főúton, arra az esetre, ha a védekezésben résztvevőket szállítani vagy menteni kell.

A hétköznapi élet nyomai azonban már alig fedezhetők fel a településen. A környékszerte híres vendéglő pénteken bezárt, a vele szemben álló, fagyizónak nevezett, tőről metszett falusi kocsmahivatal tulajdonosa mindvégig maradt, és csak az evakuálás bejelentése után szedte szét és raktározta be a fehér műanyag kempingbútort. “Ez a természet, tudtuk, hogy folyó mellé jövünk” – foglalta össze tömören, de nem sietősen, mit gondol.

Aki a férfiak közül maradt, kétszáznál is több ember, az gyakorlatilag kiköltözött a gátra. Jó, ha aludni hazajárnak. A családtagok zöme pedig Győrben, vagy a környező településeken, általában rokonoknál, ismerősöknél talált szállást. A kitelepítés helyszínére, Győrújbarátra így alig tucatnyian kerültek. Az összetelefonálásokból tudni: a gyerekeknél még mindig kitart az öröm, hogy előbb indult az idei vakáció. A felnőttek között van, aki arra szavaz, hogy semmi baj nem lesz, míg mások azt latolgatják, mikor és mekkora lesz a baj.

Nagy Imre Attila, aki frissen betelepültként nyerte el a polgármesteri széket 2010-ben, nem tartozik az ijedősek közé. A keddi falugyűlésen sem rejtette véka alá: ha nagy a baj, költöznie kell mindazoknak, akik nem a gátakon dolgoznak. De akkor még némi derültséget váltott ki Sallai Péter megyei katasztrófavédelmi igazgató felvetése. Ő (szigorúan magánemberként) azt javasolta, hogy fogják fel a férfiak úgy a dolgot, mintha wellness-hétvégére küldenék az asszonyt és a gyerekeket – ők pedig maradjanak otthon, és rakodják a homokzsákokat.

A győrújfalui polgármester azóta is szinte napi 24 órában irányítja a munkákat. “Hadd ne álljak fel, mert elalszom” – veti fel, amikor szombaton reggel összefutunk egy pihenőnek és tanácskozópontnak egyaránt használt katonai sátor alatt. Lelkes és eltökélt, néha még a telefont is lekapja a füléről: “minden szuper, megáll a gát”, bizonygatja, a több száz fős hangyaboly pedig mozog, emel, tol, irányít, a föld meg dübörög, rázkódik, ha egy lánctalpas gép cammog vagy egy helikopter húz el a fejünk fölött pár méterre.

Amit a keddi gyűlésen mondott az azóta is az egyik védelmi és logisztikai bázisként szolgáló sportpályán a több száz helyinek, azt most is tartja. A gát magasságával nem lehet gond, csak a szilárdságával, hiszen alig egy hét alatt húzták fel a Duna-ág rehabilitáció keretében elbontott gát “helyettesét”. “Annyi munkát beletettünk, a honvédségtől annyi háttértámogatást kaptunk, hogy ez a gát a tetőzéskor állni fog” – mondta péntek este, a hangsúlyozottan megelőző intézkedésnek szánt kitelepítés bejelentésekor, majd hozzátette, “ez egy mélyen hívő település, két vallás van nálunk jelen; nem fog átszakadni ez a gát”.

11.14 – Homokzsákokat loptak

Homokzsákokat lopott el Almásfüzitőnél az árvízi védekezéssel érintett területről két nő pénteken este – tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szombaton.

A rendőrség mindkét elkövetőt elfogta, őrizetbe vette, és gyorsított eljárásban kezdeményezik bíróság elé állításukat. Az eltulajdonított 55 zsákot visszaszállították eredeti helyére – tette hozzá Racsné Galambos Gréta.

10.37 – Tetőzött a Duna Nagybajcsnál, a győri gátak stabilak

907 centiméteren tetőzött a Duna Nagybajcsnál az éjszaka folyamán, azóta lassú apadásnak indult. Borkai Zsolt, Győr polgármestere a városi gátak helyzetével kapcsolatosan elmondta: Győrben egyelőre minden rendben van, azokon a helyeken ahol kisebb gondok adódtak, a szakemberek azonnal megoldották a problémát, folyamatosan figyelik a gátakat. A Mosoni-Duna a város területén még várhatóan 10-15 centimétert fog emelkedni, a gátak magasságával Győrben nem lesz gond, a vízügyi szakemberek szerint a hatalmas víz nyomását is el kell, hogy bírja a védelmi rendszer. A polgármester elmondta, hogy a győri körtöltés bezárásáról még nem született döntés, biztonsági okokból azonban előkészültek arra is, hogy – amennyiben szükséges – megfelelő időn belül bezárják a várost védő lokalizációs gátakat. Győrújfalun éjszaka egy buzgár okozott problémát, sikerült azonban stabilizálni a helyzetet. Önkéntesekre folyamatosan szükség van, a bácsai telephelyre várnak homokzsákok pakolásához embereket, illetve azokra a helyszínekre, ahol folyamatos a készültség. Borkai Zsolt elmondta, valóban félelmetes a hatalmas víz látványa a városban, de továbbra is stabil Győr helyzete, egyelőre nincsen szó arról, hogy bárkit is ki kellene telepíteni.

9.43 – Állnak a vonatok: A Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között a Duna magas vízállása miatt 11 órától a további intézkedésig nem közlekedhetnek a vonatok – közölte a Mávinform.

A MÁV-START Zrt. megrendelte az autóbuszokat az utasok elszállítására – írták közleményükben. Hozzátették: az autóbuszok a RailJet szerelvények utasait Tatabánya és Győr, a többi vonat utasait Almásfüzitő és Komárom között szállítják. A hosszabb menetidő és az átszállások miatt 30-60 perc késéssel kell számolniuk az erre utazóknak.

9.30 – A miniszterelnök szerint a következő két nap lesz a legnagyobb próbatétel az árvízi védekezésben részt vevőknek, “most jön a neheze”. Orbán Viktor szombat reggeli győri sajtótájékoztatóján kiemelte: továbbra is az a legfontosabb, hogy emberélet ne kerüljön veszélybe.

“Ekkora vízzel még nem volt dolgunk, biztosra kell menni”, ezért a gátszakadás legkisebb veszélye esetén a következő napokban is kitelepítik a környékbeli települések lakosságát, ahogy ez Győrújfaluban történt pénteken – jelentette ki.

Továbbra is az a parancs van érvényben, hogy “gátat nem adunk fel (…) megvédjük a legnehezebb szakaszokat is” – mondta a kormányfő, hozzátéve: Győrújfalu kiürítése bizonyíték arra, hogy mindenkit kihoznak a veszélybe jutott településekről.

Megerősítette, hogy a kitelepítéseket, ha lehet, továbbra is nappal hajtják végre. Azt kérte, ha bárhol kitelepítést rendelnek el, fegyelmezetten vegyék tudomásul, hajtsák végre az emberek.

A miniszterelnök közölte: egyetlen másik magyarországi folyón sincs áradás, így minden erőt a Duna mellé összpontosíthatnak. A következő 2-3 napban nem várható a dunai árhullámot befolyásoló csapadék, így a védekezés kedvező körülmények között folytatódhat.

Nagybajcsnál 907 centiméteren tetőzött a Duna, ez 35 centiméterrel magasabb az eddigi rekordnál. Komáromnál éjszaka 840 centiméteren lehet tetőzés, míg Budapesten hétfő hajnalban várják a legmagasabb vízszintet. A fővárosban legalább 885 centiméteres vízállás várható, de 10-20 centiméteres eltérés elképzelhető –  ismertette a miniszterelnök. Megjegyezte: mivel az árhullám átlépte az államhatárt, “már miénk a víz, következésképpen most már a saját méréseinkből dolgozunk”.

Orbán Viktor elmondta: eddig egy kisebb értékű lopás történt az árvízi védekezés során, az elkövetőt elkapták, valamint lefogtak két, “nagy valószínűséggel elmebeteg” rémhírterjesztőt is. A gátakon ezt leszámítva semmilyen rendbontás nem volt.

Tizenötezren vesznek részt az árvízi védekezésben, Győrújfalu határában 543-an dolgoztak éjszaka is, míg Pilismarót környékén rohammunkában kellett egy hiányzó gátszakaszt megépíteni, illetve egy alacsony védművet megerősíteni, ez hajnalra sikerült. A munkában helyiek, az Alföldről átvezényeltek és háromszázötven roma önkéntes is részt vett éjszaka – tette hozzá a kormányfő.

Hende Csaba honvédelmi miniszter elmondta: 4670 katona vesz részt az árvízi védekezésben.

Szombat 0.33 – Az elmúlt négy órában nem emelkedett a Duna vízszintje Nagybajcsnál, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) közleménye szerint pénteken este 11 órakor 905 centiméter mutatott a vízmérce.

A Győr-Moson-Sopron megyei településen szombat hajnalra várják a tetőzést 910 centiméteren. Az OMIT közleménye szerint pénteken késő este Komáromnál 830 centiméter, Esztergomnál 776 centiméter, Nagymarosnál 700 centiméter volt a Duna. Budapesten 828 centiméter mértek.

Nagymaros belterületén pénteken 23 órakor átszakadt az önkormányzat által épített védvonal átszakadt. Az OMIT tájékoztatása szerint a kiáramló víz két ház kertjét elöntötte, de a további elöntést a kettős biztonságot jelentő lokalizációs védvonal megakadályozta.

Péntek: 20.50 – Bakondi György elmondta: este kilenc órakor indulnak el a buszok azokkal, akiket el kell helyezni.

“Gátat soha nem adunk fel, ezt sem fogjuk feladni” – hangsúlyozta Bakondi György, aki a valósághoz közel állónak nevezte Nagy Imre Attila polgármester azon kijelentését, hogy nagyjából ugyanakkora az esélye a töltés átszakadásának, mint megmaradásának.

Nagy Imre Attila közölte, hogy csak azok maradhatnak a településen, akik a gáton dolgoznak. A településvezető hangsúlyozta, hogy az életerős férfiak tovább folytathatják az árvíz elleni védekezést.

Közlése szerint azokat, akik a hatósági felszólítás ellenére sem kívánnak elmenni, a rendőrség “határozottan fogja megkérni”, hogy költözzenek ki a faluból.

A polgármester kiemelte, hogy a kitelepítés megelőző beavatkozás, “nem ömlik a víz, nem szakadt át a gát”.

Előzőleg Orbán Viktor miniszterelnök közölte, hogy óvintézkedésként elrendelték Győrújfalu kitelepítését, és az intézkedés mintegy kétezer embert érint.

Özv. Takács Ferencnét rendőr kíséri a buszhoz, miután óvintézkedésként elrendelték Győrújfalu kitelepítését 2013. június 7-én:

(fotó: MTI/Krizsán Csaba)

20.17 – Győrújfalun semmilyen kapkodás jelei nem látszanak. A helyi Volán-társaság 15 üres busza várja a kitelepítendő lakosokat – jelentette a helyszínről péntek este az MTI tudósítója.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek este kevéssel 7 óra után tájékoztatta az MTI-t arról, hogy elrendelték Győrújfalu kitelepítését.
Nagy Imre Attila független polgármester az MTI-nek azt mondta, a kitelepítésről szóló döntés nem a védelmi bizottság ülésén született, ott ugyanis nem volt egyetértés az ügyben.

Hangsúlyozta, a település vezetőjeként továbbra is úgy gondolja, hogy a Mosoni-Duna szombat déli tetőzésekor is állni fog a gát.

Pénteki tudósításunkat itt olvashatja!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik