Belföld

9 méterig ellenáll a Margitsziget

Kilenc veszélyes szakasz van a Duna mentén. Kisoroszit hamarosan körbezárja a víz. Budakalász még ellenáll. - Folyamatosan frissülő árvízi hírek!

Kilenc, a dunai árvíz miatt leginkább veszélyeztetett területet sorolt fel Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatóján. Ezek között van Mecsér és környéke, Komárom és térsége, az egyik vörösiszap-tározója miatt Almásfüzitő, a táti térség, Esztergom, Szentendre, Kisoroszi, valamint Budapest és Dunaújváros környéke.

Mindenkit kimenekítenek

A kormányfő jelezte, a Duna tetőzését péntektől várják az ország területén, Nagybajcsnál kilencméteres vízszinttel számolnak. Orbán Viktor hangsúlyozta: nincs olyan ember az országban, akit baj esetén ne tudnának biztonságban kimenekíteni a lakhelyéről.

Mint Hende Csaba honvédelmi miniszter közölte, a honvédség teljes mozgósítása megtörtént, szükség esetén több mint 9600 embert tudnak bevetni.

Tarlós István főpolgármester arról számolt be, hogy a Margitszigetet kilencméteres vízszintig tudják megvédeni.

Önkéntes műveleti tartalékos katonák építenek homokzsákokból gátat a Margitszigeten – Fotó: MTI

Esztergom – megfeszített munka

Mint a Hír24 helyszíni tudósítója jelentette, Esztergomban továbbra is aktív munka folyik a gátakon; ma reggel plusz ezer diák állt be menteni, illetve hatalmas számban érkeznek önkéntesek.

Kisoroszi körbezárva

Várhatóan délelőtt lezárják a Tahitótfaluból Kisorosziba vezető utat a Duna áradása miatt, így a Szentendrei-sziget csücskében fekvő település szárazföldön megközelíthetetlenné válik – közölte Molnár Csaba, a község polgármestere. A Kisorosziba vezető utat várhatóan 9 és 10 óra között zárják le.

A Duna rövid időn belül körbezárja a települést, jóval az egyetlen odavezető út fölött csap majd át, de 910 centiméteres vízszintig a gát megvédi a lakókat, a házak nem kerülnek veszélybe. Jelenleg is legalább százan dolgoznak a töltésen, hogy a belterületet megóvják, ám ha a Duna 910 centiméternél is magasabbra emelkedne, akkor a honvédség segítségét kéri a község.

Budakalász még ellenáll

Az árvíz miatt egyelőre senkit sem kellett kitelepíteni Budakalászon, a hullámtérben lakók önként hagyták el házukat. Az üresen maradt házakat rendőrök biztosítják, senkit sem engednek a közelbe. A Lupa-szigetet három napja már elöntötte a Duna, a zömmel cölöpökön álló nyaralóházak tulajdonosai értékeiket az emeletre hordták fel.

A vártnál magasabban tetőzhet a Duna Budapestnél>>>

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik