Belföld

Csukás István nyitotta meg a Könyvhetet

könyvhét (könyvhét, )
könyvhét (könyvhét, )

Csukás István Kossuth-díjas író nyitotta meg Székesfehérváron a 84. Ünnepi Könyvhét és a 12. Gyermekkönyvnapok programjait, amelynek országos megnyitóját 1989 után rendezték ismét vidéken.

A népszerű ifjúsági és gyermekíró hangsúlyozta, hogy ezekben a napokban együtt ünnepeljük mindannyiunk lelki táplálékát, a könyvet, amelyet “nekünk írtak a költők és írók”.

Csukás István a gyerekekhez szólva elmondta: minden magyar író írt a gyerekeknek is, a gyerekirodalom fontos része tehát a magyar irodalomnak. Olvasásra bíztatta a fiatalokat, mert “fejünkben képzeletmozi indul, amelyben meghódíthatunk egy világot”.

Cser-Palkovics András polgármester megvalósult álomnak nevezte a házigazda szerepet a könyvhét országos megnyitója kapcsán. Úgy vélte: méltó helyen, méltó körülmények között adhatnak otthont a programnak és ezzel tovább emelhetik a 2013-as Szent István-emlékév fényét.

Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke elmondta, hogy 1989 óta nem volt vidéken országos megnyitó. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 1929 óta szerveznek könyvhetet, idén egyszerre 80 városban tartanak programokat.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke szerint olyan történelmi pillanatban vagyunk, amikor az európai civilizáció újabb morális és gazdasági szakadék szélén egyensúlyoz és olyan technikai forradalom után vagyunk, ahol “generációk nőhetnek fel a Gutenberg-galaxison kívül a digitális univerzumból sajátítva el műveltségüket”.

Kiemelte: az olvasási statisztikák világszerte romlanak, de a könyvhét makacs példája annak, hogy a “Gutenberg-galaxis” nem adja könnyen magát: százezrek mennek el a rendezvényekre, hogy személyesen találkozzanak kedvenc írójukkal, költőjükkel.

Az egyhetes székesfehérvári programsorozaton olyan neves írók, költők és művészek vesznek részt, mint Czigány György, Ágh István, Esterházy Péter, Vámos Miklós, Bartos Erika, Hajós András vagy Dunai Tamás. A könyvhéten negyven önálló stand van, az országos könyvkiadók közül többen is saját standdal vannak jelen Székesfehérváron.
A programok közül kiemelkedik a csütörtöki Réber László-konferencia és a Janikovszky Éva-emlékkiállítás, valamint a pénteki Weöres Sándor-emlékülés, amely előtt a költő domborművét is felavatják a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik