Belföld

Folyamatosan töltik a homokzsákokat Fejér megyében is

Folyamatos a felkészülés és a védekezés a Duna Fejér megyei szakaszán. Dr. Dorkota Lajos, a megyei védelmi bizottság elnöke a kulcsfontosságú dunaújvárosi helyszíneken személyesen ellenőrizte a védelmi munkákat.

Ercsiben a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által biztosított háromezer homokzsákkal az önkormányzat közfoglalkoztatottak és lakossági önkéntesek segítségével hat épület védelmén dolgozik. A védekezésben résztvevők száma hetvenre emelkedett. A Köztársaság téren a kikötői étterem, valamint három lakóház, a kompátkelőnél szintén két lakóingatlan bevédése szükséges. Lakosságvédelmi intézkedésre még nincs szükség. A védekezési feladatokat a katasztrófavédelmi megbízott bevonásával a város alpolgármestere irányítja, a szakmai segítséget a vízügyi igazgatóság szakembere biztosítja.

Adonyban a hullámtéren épült ingatlanok tulajdonosait az önkormányzat már értesítette. A szükség esetén kitelepítésre kerülő állampolgárok elhelyezéséről gondoskodnak, részükre befogadó helyet jelöltek ki a városban.

Kulcs településen háromezer homokzsák felhasználásával végzik a hajóállomás védelmét. Rácalmáson az ártéri üdülők tulajdonosait szintén értesítette az önkormányzat.

Dunaújvárosban, a Szalki-szigeten a megemelkedett vízszint az áramszolgáltató transzformátorát veszélyezteti, amely létfontosságú a város lakosságának ivóvízellátása érdekében, mert innen biztosítják az áramot a városi szivattyútelepre. A transzformátor védelméhez a szükséges előkészületeket megtették – dr. Dorkota Lajos, a megyei védelmi bizottság elnöke személyesen ellenőrizte többek között azt is, hogy a megfelelő mennyiségű homokzsák már a helyszínen van. A védekezésben a Pálhalmai Büntetés-végrehajtási Intézet dolgozói és önkéntes fogvatartottak, valamint a Fejér Önkéntes Mentőszervezet tagjaként a Baracsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület is részt vesz. Mindemellett egy 100 kilowatt teljesítményű aggregátort is a helyszínre szállítottak, amely szükség esetén biztosítja majd áramellátást a csápos kutakhoz. A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve az árhullám levonulásának végéig fokozott figyelemmel ellenőrzi majd a dunaújvárosi ivóvíz minőségét.

Kisapostagon a várható védekezési feladatokhoz homokot és zsákokat deponáltak. Baracson – háromezer homokzsákkal – két veszélyeztetett épület megvédésén dolgoznak-olvasható a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Fehérvár24-hez eljuttatott közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik