Belföld

70 éves Ábrahám László

A műhibaperekre szakosodott szegedi ügyvédet legismertebb jogi eseteiről kérdeztük. Interjú.

“Amíg az önkormányzatok voltak a fenntartói a kórházaknak, egy hasonló igény benyújtásakor igyekeztek helytállni az intézmény helyett. Most, amikor a GyEMSZI gyakorolja a fenntartói jogokat, a fülük botját sem mozdítják” – bosszankodik Ábrahám László, műhibákért perek sorozatát indító ügyvéd. 30 éve csinálom, de még mindig dühít a cinizmus. “Most ott áll Komáromban a hat gyerkőc anya nélkül, aki a hatodik gyermekét szülve vesztette életét a kórházban, a gyanú szerint műhiba történt. Igaz, hogy nem zárult le a kártérítési per, sőt első fokú ítélet sem született még, de dühít, ahogy elnézik, hogy az anya nélkül maradt gyerekek nevelik a kicsiket, nyomorognak. Inkább kifizetik a beszállítókat, minthogy rajtuk segítsenek.”

“Van egy másik esetem is – folytatja Ábrahám – itt jogerősen elmarasztaltak egy csongrád megyei intézményt egy végtaghiányos kisfiú miatt. Hat millió forintot ítélt meg a bíróság ennek egy részét kifizették ugyan, de a speciális tolószék árát már nem tudták kigazdálkodni, kérték, hogy részletekben fizethessenek. Egy szegénységben tengődő családnak. Írtam a fenntartónak, fizessen a kórház helyett. Egy év telt el azóta, hogy postáztam a levelet a GYEMSZI-nek” – értetlenkedik Ábrahám. Most az állam tartozik tulajdonképpen egy nyomorgó családnak. Ráadásul a büntetőjogi perben az orvost elmarasztalták, a kiszabott büntetés, a 3 millió forint az állam zsebébe csorog.

Hétfőn Székesfehérváron volt, szerdán még Szekszárdra kanyarodik, s a hetet Nyíregyházán fejezi be. Minden reggel, ha nem szólítja a kötelesség vidékre, nyolc órakor már az irodában ül. Bírja a tempót?

ÁL: Nem tudok tétlenül ülni. Szekszárdon ismét egy nőgyógyászati esetet tárgyalunk, Nyíregyházán pedig a melanómában elhunyt nő esetét folytatjuk. Emlékszik? Amikor a karácsonyi bevásárlások zajában az orvos elfelejtett szövettani vizsgálatot kérni, majd májusban eszébe jutott. A szakértők szerint az asszony menthetetlen beteg volt, nem a mulasztás okozta a halálát.

Tudja, nálunk Magyarországon szakértői bíráskodás van. Kíváncsi vagyok a pesti lány ügyére, most kezdődik. Vajon mennyire védik majd a sztár sebészüket. Egy tizenhat éves lány vérzett el a műtőasztalon, egy daganatot találtak a főverőéren. Többen mondták, hogy fel kell nyitni a mellkats, de a sztár sebész ragaszkodott a laporoszkópiás módszerhez. Pedig lehet, hogy tán műteni sem kellett volna, mert az MRI vizsgálat kiderítette, hogy nem is rosszindulatú daganatról van szó. Kíváncsi vagyok, mennyire zárnak össze.

A múlt héten sikeres volt, hiszen letöltendő börtönbüntetést kapott az egyik védence ügyében alperes nőgyógyász.

ÁL: Ritka dolog, 10 éve itt Szegeden volt hasonló ítélet egy ügyben, de tényleg ritka, mint a fehér holló. Nem is tudom, hogyan alszanak nyugodtan azok, akik vétenek, s aztán azok, akik néha nevetségesnek mondható összegeket szabnak ki bírságként. Én még álmomban is néha találkozom Toncsival, már nagy fiú, a csonka kezével simogatja az arcom. Én szoktam velük álmodni.
Egyszer azt írták rólam, hogy kőkemény vagyok. De higgye el, csak a tárgyaló teremben. Azt, hogy kitartottam, kibírtam, a családomnak köszönhetem. A jövő héten leszek 70 éves. A család férfi tagjai sokkal fiatalabb korukban elhunytak. Ezt a 70 évet a családomnak köszönhetem, nem győzöm elszer mondani – szabadkozik Ábrahám László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik