Belföld

A Fidesz leszavazta a nettó minimálbér emelését

Scheiring Gábor (scheiring gábor, lmp)
Scheiring Gábor (scheiring gábor, lmp)

A fideszes többségű foglalkoztatási és munkaügyi bizottság tárgyalni sem volt hajlandó a munkavállalói jogok megerősítéséről, a munkanélküli segély időtartamának meghosszabbításáról, az adójóváírás újbóli bevezetéséről.

Scheiring Gábor független országgyűlési képviselő közleményben tudatta, hogy a Fidesz lesöpörte az asztalról a Párbeszéd Magyarországért határozati javaslatát, amely a munkavállalói jogok gyors megerősítését, az alacsony és közepes jövedelműek nettó béremelkedését, és a munkanélküli segély meghosszabbítását célozta.

A munkavállalói jogok megnyirbálása nem teremtett új munkahelyeket, viszont növelte a dolgozók kiszolgáltatottságát. A legfeljebb három hónapig járó munkanélküli segély csak töredéke az átlagos álláskeresési időnek, ami embertelensége mellett ellentétben áll a gazdasági ésszerűséggel is, amire az Európai Bizottság is fölhívta a figyelmet – emlékeztetett a javaslat indoklására a PM politikusa.

Az ellenzéki politikus szerint az egykulcsos adórendszer megszüntetése, az adójóváírás visszavezetése havi plusz 8-10 ezer forint nettó béremelkedést jelentene a munkavállalók túlnyomó többségének. Az intézkedés úgy járna a nettó minimálbér jelentős emelkedésével, hogy nem növelné a munkaadók terheit. Továbbá támogatóan hatna a fogyasztásra, élénkítené a gazdaságot. Emellett a kormánynak morális kötelezettsége is, hogy segítsen a nyomorgó családok millióin. Ezek az érvek nem hatották meg a fideszes képviselőket, akik tárgyalni sem voltak hajlandók a munkavállalókat kedvezőbb helyzetbe hozó határozati javaslatról – írta Scheiring Gábor. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik