Belföld

LMP: Merre van az előre?

lmp (ingyenes, )
lmp (ingyenes, )

Az LMP pártalapítványának vasárnapi rendezvényére meghívást kapott az erős szálakkal a Védegylethez kötődő Ángyán József és Sólyom László is.

Málovics Györgyöt, az LMP csongrád megyei szóvivőjét kérdeztük, aki hangsúlyozta, hogy az LMP hivatalos álláspontja híján csupán a személyes véleményéről beszélhet.

A PM kiválásakor a sajtóban megjelent, hogy a vidékiek ragaszkodtak jobban az LMP „fősodorjához”, ahhoz, hogy nem kívánnak olyanokkal együtt politizálni, akik már bizonyítottak, azaz besározódtak az előző kormányokhoz fűződő viszonyukkal. Most elképzelhető, hogy ez a vidéki tagság közeledik majd Ángyánhoz?

MGy Nem írható le konkrétan, hogy a vidékiek maradtak, a fővárosiak mentek, bár kétségkívül többen mentek a budapestiek, a vidékiek közül csak néhány megyét érintettek a kilépések. Mi úgy láttuk, bármilyen borzalmas is az Orbán rezsim, mi arra szerződtünk, hogy szakítunk a konvencionális haszonelvű politizálással, illetve az így működő politikusokkal. Szerintünk a képviseleti demokráciát foglyul ejtette az üzleti világ, mi a részvételi demokrácia megteremtését céloztuk meg, értékek és ügyek mentén politizálunk, így bizonyos területeken, az ügy érdekében, nem zárjuk ki az együttműködést.

Ángyán Józseffel beszélgettem még februárban arról, hogy a parlamenti ülésszak végeztével felhagy – e a politizálással vagy keres partnereket. Akkor arra kért, hogy ne nevezzem meg azokat a személyeket, akikkel már találkozókon vett részt. A vasárnapi rendezvény feloldoz az ígéretem alól: Ángyán már felvette a kapcsolatot Rónával, Sólyom Lászlóval, mondjuk az egykori Védegyletesekkel. Azt is mondta, hogy júniusra ki kell derülnie, hogy lesz együttműködés vagy sem.

MGy Csak a személyes véleményemet tudom mondani, hangsúlyozom ismét. Én karizmatikus egyéniségnek tartom Ángyán professzort, s a földpolitikával kapcsolatos hiteles, konzekvens tevékenységét nagyra becsülöm. Kétséget kizáróan Ángyán csak a földkérdésben állt ki, más ügyek esetében, amelyekben mi teljesen szemben mentünk a kormány elképzeléseivel, ő sokszor nyomta úgy a gombot a parlamentben, hogy az köszönő viszonyban sincs a mi értékeinkkel, sőt! Ez sokak szemében szálka, megosztja az LMP tagságát.

Azt elképzelhetőnek tartja –e, hogy bizonyos ügyekben lesz csak együttműködés, hiszen az LMP 2010-es választási programjában leírt vidék politika szinte teljesen egybeesik Ángyánéval?

MGy Tény, hogy a fölpolitikában körvonalazható a közös platform, az is tény, hogy vasárnap Budapesten volt az Ökopolisz rendezvénye, ott vélhetően beszéltek is egymással, de várjuk ki a végét. Mi most dolgozzuk ki a választási programunkat. Továbbra is fontosnak tartjuk a részvételi demokráciát, a fenntarthatóságot, az ezzel kapcsolatos adórendszert, a közszolgáltatásokról is megvan az elképzelésünk. Hogy vajon Ángyán József mennyire nyomta meggyőződésből a gombot a parlamentben például a demokrácia leépítését eredményező törvényeknél, és mennyire kényszerből távolabbi célok eléréséért, azt most nem tudhatjuk és lehet, hogy nem is számít, miért cselekedett így. Egy biztos, hogy az LMP továbbra is értékek és ügyek mentén politizál. Hogy lesz e akár egy területen, a földpolitikában valamilyen együttműködés, vagy semmilyen közösködés nem lesz, majd kiderül. Mi őszig befejezzük a választási programunkat, aztán majd látjuk, hogy lesz e szorosabb vagy egészen laza szövetség. Vagy nem lesz semmilyen, mert kétség kívül Ángyán tradicionálisan jobboldali értékeket képvisel, ami nem mindig van szinkronban bizonyos LMP-s kezdeményezésekkel, ugyanakkor Ángyán József, amit tesz, azt abszolút hitelesen teszi.

Hol van ma jobb és baloldal Magyarországon?

MGy Egyrészt idejétmúltak a kifejezések, másrészt nem. Az biztos, az MSZP baloldalisága eltűnt. Talán kár ezeket a hagyományos trendeket keresni, a legfontosabb társadalmi -politikai folyamatok kőkeményérdekek mentén zajlanak. Az LMP nem tradicionális ebben az értelemben, azért is lehet ezeket a „másságokat”nehezen kommunikálni. A társadalmi igazságosság, a befogadó társadalom, ha úgy tetszik, hagyományosan baloldali értékek. A részvételi demokrácia sem jobb, sem baloldalhoz nem köthető. A környezetvédelem, a fenntarthatóság pedig akár jobb, akár baloldalhoz is kapcsolódhat.

Még egyszer mondom: ügyek mentén politizálunk, ezekkel kapcsolatban hajlandók vagyunk együttműködni is. Az LMP tagjaiban felvetődik rendre az Ángyánhoz fűződő viszony, ami lehet egészen a komolytól a semmilyenig. Most itt tartunk szerintem, de csak a személyes véleményemet mondtam el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik