Belföld

Több száz cölöpön áll majd a szegedi szuperlézer

lezerkozpont(2)(210x140)(5).jpg (lézerközpont, szeged, eli)
lezerkozpont(2)(210x140)(5).jpg (lézerközpont, szeged, eli)

Második fázisba ért a 61 milliárd forintból megvalósuló, régóta húzódó szegedi szuperlézer, amely ezer új munkahelyet is teremthet.

A beruházás Szeged külvárosában, az egykori szovjet laktanya területén zajlik, itt már lőszermentesítettek, eltávolították a cserjéket, valamint elvégezték az infrastruktúra előkészítését is. A közbeszerzések nyáron indulhatnak el a lézerberendezések komponenseire, illetve teljes lézerberendezésekre – írja az Index.hu

14 kilométer cölöpalapon összesen 823 cölöpön áll majd az épület – ismertette Hegedűs Tamás, az ELI-HU Nonprofit Kft. magasépítési mérnöke. A termikus stabilitás eléréséhez fontos a rezgésmentesítés, hiszen a szuperlézer kutató központ alatt semmilyen rezgés nem lehet. A szegedi talaj egyébként nem kedvez ennek, hiszen egyes mélységekben agyagos, homokos, iszapos a föld, ezért van, ahol 45 méter mélységbe kell lefúrni. Az előkészítő szakasz kilenc hónapig tart majd.

A teljes kutatóközpont 24 ezer négyzetméteres lesz, ebből a Fekete Doboz névre keresztelt főépület 6200 négyzetmétert tesz ki. Az egész komplexum energiaigénye 50 megawatt, ebből legalább 50 kilowattot megújuló energiaforrásból fedeznek majd, használnának például termálvizet és napkollektorokat. Az ELI-ben lesz majd könyvtár, valamint parkok és kerti tó is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik