Belföld

Zúgó, zöld vendégek a kertekben

A forró májusi idő két, csaknem azonos kinézetű kártevőt is hozott a kertekbe. Az egyébként szép bogarak a csapadékos időszak alatt is jól érzik magukat.

Csaknem minden kiskertben,ház körül felbukkant idén, sok helyen nagy tömegben az aranyos rózsabogár melyet könnyű összetéveszteni a rá külsőleg igen hasonló zöld cserebogárral.

Előbbi zömök testű bogár felül csillogó fémes zöld, alul rézvörös. Pontozott szárnyfedőin sekély hosszanti barázdákkal, a csúcs közelében pedig változó fehér harántmintázat látható. Szárnyfedői repülés közben zárva maradnak, hártyás szárnyukat egy keskeny, oldalsó résen nyújtják ki.

Virágokon, virágzó fákon, főként rózsaféléken idén több helyen tömegesen előfordul. Védekezni ellenük csapdázással lehet, de nem okoznak jelentős károkat, virágporral, szirommal, néha gyümölccsel táplálkoznak. Lárvái az aljnövényzet korhadékban nevelkednek, ahol nem tesznek kárt.

A zöld cserebogár lárvája, mint májusi rokona, a talajban nevelkedik két évig és a gyökerek elrágásával okoz károkat. Felbukkanására elsősorban homokos talajú területeken kell számítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik