Belföld

Meggyes Tamás elszólhatta magát

meggyes tamás (meggyes tamás)
meggyes tamás (meggyes tamás)

Felkerült a youtube-ra egy videó az esztergomi testületi ülésről, amelyen Meggyes Tamás, Esztergom expolgármestere kijelenteni: 2008 óta "mindenki tudta", hogy a kormány konszolidálja majd az önkormányzatok adósságát, ezért annyi hitelt vett fel, amiről tudta, hogy csak a felét kell visszafizetni. Meggyes egyelőre elérhetetlen.

Orbán Viktor miniszterelnök 2012 októberében egy Fidesz által szervezett konceferencián jelentette be, hogy mivel a kormány segítségét kérték az önkormányzatok, hogy kikerülhessenek az adósságcsapdából, így összesen közel 2 ezer önkormányzat 612,1 milliárd forintnyi adósságát vállalják át.

Ez alapján 2012 végéig nem igazán tudhatták a polgármesterek, hogy mi fog történni, ennek azonban némileg ellentmond az a nyilvánosságra került videó, amely az esztergomi testületi ülésen készült. A videón Esztergom egykori polgármestere a következőket mondja:

“A hitelállományunk pedig nem 26 milliárd, hanem az állami konszolidáció után csak 13 körül van. Ezt a konszolidációt 2008-tól mindenki tudta, mértékét és az időpontját pontosan senki nem ismerte. Erre szükség volt, 2004-től 2005-től látszott. Ezzel normális ember tervezett, és annyi hitelt vett fel, amiről tudta, hogy csak a felét kell visszafizetni.”

Steindl Balázs, a helyi Fidesz-frakció vezetője kérdésünkre, hogy honnan tudták már 2008-ban, hogy lesz konszolidáció, közölte: szerinte ezt senki nem tudhatta előre, de erről Meggyes Tamást kellene megkérdezni.

“Én ebben az ügyben teljesen érintetlen vagyok, hiszen 2010 október óta vagyok képviselő az önkormányzatnál” – tette hozzá. Felvetésünkre, hogy ez valóban így van, viszont már hosszú ideje ő vezeti a Fidesz-frakciót, Steindl visszakérdezett: “honnan tudjam, hogy amit Meggyes Tamás mondott, azt ő mire alapozza?”

“Azóta sem kérdeztem különben” – tette hozzá.

Szerettük volna megkérdezni Meggyes Tamást, hogy miért mondta, amit mondott, valóban tudták már 2008-ban, hogy lesz adósságkonszolidáció, vagy csak félreértheteően fogalmazott, ám az egykori polgármester többszöri hívásunkra sem reagált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik