Belföld

Kilóg a lóláb a szegedi trafikpályázatok ügyében is

Orbán trafik (orbán viktor, trafikmutyi, )
Orbán trafik (orbán viktor, trafikmutyi, )

A csongrádi megyeszékhelyen egy városi cég irodaházába fut össze a trafikpályázatok több szála. Az egyik nyertes hirdetésben keres munkatársakat: 84 kellene neki.

„Mi 1994-ben kezdtük” – fog bele hosszas unszolásra egy jelenleg még dohánytermékeket árusító üzlet tulajdonosa, aki végül nem nyert koncessziót – idéz egy Csillag téri trafikost a magyarnarancs.hu „Eleinte a feleségem vitte a boltot, aki látássérült. Később munkanélküli lettem, amúgy sem volt egyszerű a nejemnek a rossz szemével, így végül én álltam be a pult mögé. Csak dohányárunk van, nem tudunk profilt váltani. Fogalmam sincs, hogyan tovább. Családi vállalkozás a miénk, ketten éppen megéltünk belőle. Nem pályázunk a második körben, mert olyanok voltak a feltételek, hogy úgysem nyernénk. Több mint 20 éve csináljuk, de az új kiírásban az van, hogy azok jelentkezhetnek, akik 1993 januárja előtt kaptak engedélyt. Mi egy évvel később kezdtük.”

Szegeden egy helyi blog szerint a 86 elnyert koncesszióból 30 „gyanús”. Ez azt jelenti, hogy a nevek alapján – olvasható az oldalon – ennyiről tudható, hogy valamely Fideszhez közel álló személy vagy cég nyert nemzeti dohánybolt működtetésére koncessziót. Gyanúsnak olyan esetet mondanak például, mint Hajdú Istvánné története.

Bohács Zsolt, a helyi Fidesz-frakció vezetője, országgyűlési képviselő a múlt héten sürgősséggel terjesztette a város vagyongazdálkodási bizottsága elé Hajdú Istvánné kérelmét, melyben egy IKV-tulajdonú üzlethelyiség bérletét kéri. Bohács azt javasolta, hogy pályáztatás nélkül adják bérbe Hajdúnénak az üzletet, bérleti jog fizetése nélkül, a szokásos bérleti díj feléért.

Hajdúné Hekla Trade nevű bt.-jét a minap, május 14-én jegyezték be, a szintén trafikot nyert Vahl Rezső cégének szomszédságába, az IKV-székházba. Az eset már csak azért is szembetűnő, mert a május 14-én bejegyzett céget kérelme után másnap, május 15-én már levélben tájékoztatja az IKV vezetője, hogy van lehetőség a bérbeadásra, csupán az önkormányzat engedélye kell hozzá – mi több, a vezető még aznap (!), tehát 15-én kérelmet nyújtott be a tárgyban a Bohács vezette bizottságnak.

Az IKV irodaházában dolgozik a zrt. alkalmazottjaként még egy trafiknyertes, Cseri László is, aki korábban a Fidesz színeiben indult az önkormányzati választáson, illetve a Fidesz szegedi irodáját vezette, most pedig Gyimesi László helyi Fidesz-elnök titkára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik