Belföld

Történelem készítés 360°-ban

Székesfehérvár jelenlegi állapotát fotózza egy kollégánk úgy, hogy a képen látszódik a környezet, az emberek, az a világ, amiben élünk.

Hajlamosak vagyunk odafigyelés nélkül elmenni napi dolgaink mellett, mert nem érezzük annak súlyát, jelentőségét. Mire rájövünk, hogy ott álltunk egy történelminek nevezhető időben egy helyen – ahol éppen írták a történelmet –, már késő, mert nem volt, aki megörökítse, nem volt, aki emlékezzen rá.

Kiss László fotós kollégánk úgy döntött, megörökíti Székesfehérvár tereit, helyeit, történéseit olyan formában, amibe utódaink is láthatják, beleképzelhetik magukat, vagy átélhetik a pillanatot. Legutóbbi ilyen képe a Bericap Alba Fehérvár – Szolnoki Olaj KK mérkőzésen készített 360°-os fotója. Mitől történelmi a kép? Nos, soha többé nem játszanak ilyen mérkőzést ebben a csarnokban, mert nekiindulnak a dózerek, hogy egy vaskos átalakítás után a város és az ország legkorszerűbb csarnoka szülessen meg. Ezzel a tudattal nézve a Magyar Himnusz éneklése közben a megtelt csarnokot, már ma is érezni történelmi jelentőségét, magasztos hangulatát.

Kiss László egyelőre a maga erejéből, városi és egyéb támogatások nélkül végzi – hobbinak látszó – dolgát, de egy ilyen érték mellett nem mehet szó és együttműködés nélkül senki sem. Talán még a szolnokiak sem, akik részesei voltak a fehérvári pillanatnak játékosként és szurkolóként is.

A weblapot megtalálják itt. A mintaként beágyazott felületen is kipróbálhatják. Hajrá Fehérvár! Hajrá Szolnok! Persze a kép kedvéért.

Egyébként mindenki megjelölheti a képen magát, mivel a felbontás azt elbírja bőséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik