Belföld

Tarlós nem akar Tormay Cécile utcát

A közgyűlésen átment Horthy kedvence, de a főpolgármester észbe kapott.

A Tormay Cécile írónőről, műfordítóról történő közterületi elnevezés újratárgyalását kezdeményezi Tarlós István főpolgármester – közölte Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója.

A főpolgármester az önkormányzati törvényre hivatkozva kéri az újratárgyalást, a jogszabály ugyanis kimondja, hogy ha a polgármester a képviselő-testület döntését a helyi önkormányzat érdekeit sértőnek tartja, ugyanazon ügyben (…) egy alkalommal kezdeményezheti az ismételt tárgyalást. A főpolgármester az elnevezés kérdésében állásfoglalást kér a Magyar Tudományos Akadémiától.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött arról, hogy egy II. kerületi, eddig névtelen közterületet nevez el az írónőről.

A Tormayról szóló Wikipédia-szócikk szerint az irónő 1919 januárjában létrehozta a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége nevű konzervatív-keresztény szellemiségű női szervezetet, amelynek célja Károlyi Mihály ellenzékének (főképp Bethlen István új pártjának) támogatása az 1919 tavaszára tervezett választásokon. Később a szervezet hivatalosan is támogatta a numerus clausus fenntartását, és 1932-ben „Magyarország asszonyai nevében” az írónő személyesen köszöntötte Mussolinit.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) csütörtökön megdöbbentőnek nevezte, hogy az első zsidótörvény hatálybalépésének 75. évfordulóján Tormay Cécile-ről neveznek el utcát Budapesten, és arra kérték a főpolgármestert, vonja vissza a döntést. A Mazsihisz közleményében azt írta: Tormay Cécile Horthy Miklós kedvenc írónője volt, aki antiszemita nézeteit nyíltan vállalta, és akinek számos gondolatát irányadónak tartották „a magyar politikai antiszemitizmus vezéralakjai”.

Tavaly októberben koszorúzással emlékeztek Tormay Cécile-re születésének 137. évfordulóján az írónő egykori lakóházánál, a VIII. kerületi Kőfaragó utcában. Az emléktáblánál a Tormay Cécile Kör, a Petőfi Irodalmi Múzeum és természetesen Kerényi Imre helyezte el virágait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik