Belföld

Katonai lőtereket rehabilitálnak a Kisalföldön

Megkezdődött a kisalföldi homokpuszta területén található honvédségi lő- és gyakorlóterületek természetvédelmi célú helyreállítása - közölték a 2015-ig tartó Kisalföldi homokpuszta Projekt irányítói csütörtökön.

Tájékoztatásuk szerint a program közel egy és háromnegyed millió eurós költségvetéséből 1,26 milliót uniós támogatási pályázaton nyertek el, ehhez az összeghez a Vidékfejlesztési minisztérium 285 ezer, a magyar partnerek – a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal, a HM Budapesti Erdőgazdasági Zrt., a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság és az Aquaprofit Zrt. konzorcium – további 193 ezer euróval járultak hozzá.

A katonai használatú területeik természetvédelmi célú helyreállítását és megőrzését célzó projekt során elsősorban a tömegesen elterjedt, más kontinensekről behurcolt növények – így a selyemkóró vagy a bálványfa – eltávolításával foglalkoznak. Emellett illegális hulladéklerakókat számolnak fel, használaton kívüli katonai épületeket, betontömböket bontanak el. Helyükön pedig – a természetes domborzat és növényzet helyreállítása érdekében – homokbuckákat, buckaközi mélyedéseket alakítanak ki – tudatták.

„Az elmúlt években a természetvédelmi kutatásoknak köszönhetően részletes felméréseket végeztünk a területen, ezek alapján elkészített tervek egyértelművé tették számunkra, hogy a kisalföldi meszes homokpuszta élővilágának megőrzéséhez sürgős intézkedések szükségesek” – idézi a közlemény Takács Gábort, a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakreferensét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik