Belföld

Vizsgálat indul: túlzsúfolt a sopronkőhidai börtön

A sopronkőhidai börtön rendkívül zsúfolt, a rabok szűkös zárkákban töltik büntetésüket, kevés a pszichológus, de jó gyakorlat a szabadulás előtti családi konzultáció - állapította meg Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa jelentésében. Az 1886-ban épült Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben most folyt először ombudsmani vizsgálat.

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a fogvatartottak létszáma lényegesen meghaladja az intézet befogadóképességét, hiszen tíz elítélt helyén tizenöt szorong. Szabó Máté szerint ez sérti a fogvatartottakat is megillető emberi méltósághoz, valamint testi és lelki egészséghez való jogot, a háromemeletes ágyak használata pedig nem egyeztethető össze az embertelen, megalázó bánásmód tilalmával.

A zsúfoltság hatásait foglalkoztatással igyekeznek ellensúlyozni. Jelenleg 200-230 fogvatartott dolgozik az intézet mellett működő Sopronkőhidai Ipari és Szolgáltató Kft.-nél, de az intézet célja, hogy a létszámuk legalább 300-ra növekedjen – áll a jelentésben.
Az ombudsman beszámolója szerint az erőszakos, súlyos bűncselekmény miatt hosszú büntetésüket töltő elítélteknek két pszichológus tart foglalkozásokat, de ők végzik a börtön dolgozóinak pszichés gondozását is.

A feladathoz mérten kevesen vannak, a biztos szerint ez veszélyezteti a fogvatartottak és a személyi állomány lelki egészséghez való jogát és mentális ellátását.

Szabó Máté ugyanakkor jó gyakorlatnak tartja a családi konzultációkat, amelyeket a szabadulás előtt álló fogvatartottaknak szerveznek. E konzultációk segíthetik az elítélt családjában korábban felhalmozódott feszültségek levezetését, a konfliktusok rendezését, egyúttal a már hosszabb ideje zárt intézeti keretek között élő fogvatartott felkészülését a szabad életre. Az ombudsman kedvezőnek értékelte azt is, hogy az intézet kezdeményezésére a szabadulás előtti hat hónapban a fogvatartott felveheti a kapcsolatot volt vagy leendő munkáltatójával.

Az ombudsman felkérte a büntetés-végrehajtás országos parancsnokát, hogy vizsgáltassa meg, milyen lehetőségek volnának a börtön pszichológusi státuszainak emelésére, volna-e anyagi fedezet a férőhelyek bővítésére, a zárkák rendkívüli zsúfoltságának enyhítésére, esetleg arra, hogy más intézetbe helyezzenek át fogvatartottakat – zárul az ombudsmani vizsgálat eredményeit összefoglaló közlemény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik