Belföld

Rendbe teszik a Kurca főcsatornát

Közel 700 millió forintoscpályázati támogatásból megújul a Kurca Főcsatorna - a DélAlföldi Régió Operatív Program keretében. A projekt most induló 2. ütemében a legfontosabb cél a belvíz biztonság növelése, a régió vízkár érzékeny 
területeinek csökkentése, a terület vízkormányzó rendszerének rekonstrukciója.

A rekonstrukciós munkák elvégzésének elsődleges célja a főcsatorna eredeti vízszállító képességének helyreállítása, a keletkező vizek folyamatos levezetésének biztosítása, ezáltal a belvizek levonulási idejének és a belvízi kockázatok csökkentése, valamint a hasznosításra vonatkozó igények összehangolása és a jó természeti állapothoz történő igazítása.

A Kurca vízrendszer állapota hatással van a térség valamennyi településére, különösen a Szentesi kistérségre: Szentes, Szegvár, Nagymágocs, Fábiánsebestyén, Derekegyház, Eperjes, Nagytők, Árpádhalom településekre. Az utóbbi években több településen is jelentős belterületi fejlesztés történt vagy jelenleg is folyamatban van. Ezen fejlesztések jelentősen megnövelik az egyidejűleg a belterületekről elvezetendő csúcsidejű csapadékvizek mennyiségét, melyet a főcsatorna nagymértékben lecsökkent vízszállító képessége nem képes elvezetni, ezáltal megnőtt a térség belvíz-érzékenysége, veszélyeztetettsége.

Az elmúlt évek alatt az erős feliszapolódás következtében jelentősen lecsökkent és lelassult vízmozgás a csatornában, mely kedvező életfeltételeket teremtett a vízi növényzet megtelepedésének, elburjánzásának. Így a főcsatorna funkcióját jelenleg csak alacsony hatásfokkal tudja betölteni, valamint műtárgyai is leromlott állapotban vannak. Ez az állapot csapadékvíz levezetési problémákat, illetve magas talajvízállást okoz. 

A projekt 2. ütemében tervezett munkák: 3 db új vízkormányozó-tiltó műtárgy építése és a , a Kurca főcsatorna több helyén kotrási munkálatok elvégzése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik