Belföld

Nem túl nyárias: hidegfront és zivatar csütörtökről

Szerdán az ország nagy részén várható felhőszakadás, emiatt tizenegy megyében és a főváros területén is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, de Győr térségében nem várható számottevő csapadék.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda reggeli veszélyjelzése szerint citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Zala és Pest megyékre, valamint a fővárosra. E szerint ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt több mint 25-30 milliméter csapadék hullhat.

Szöveges figyelmeztetésükben azt írták: főként késő délutántól, estétől előbb a nyugati határnál, később dél felől már másutt is zivatarok kialakulása valószínű, amelyet helyenként felhőszakadás, jégeső és viharos, 60-80 kilométer/órás erősségű széllökések kísérhetik. Nagy méretű jégdarabokkal és 90 kilométer/óránál erősebb széllökésekkel járó heves zivatarnak viszont csekély a valószínűsége – tették hozzá.

Az előrejelzés szerint a hőmérséklet délután általában 24 és 28, késő este 14 és 19 Celsius-fok között alakul.

Csütörtökre virradóra és napközben is sokfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra, helyenként felhőszakadás is lehet és többfelé jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. Élénk, erős, zivatarokban olykor viharos lesz a szél, ismét visszaesik a hőmérséklet.

Pénteken már kevesebb csapadékra számíthatunk, de továbbra is kialakulhatnak záporok, helyenként zivatarok. Élénk lökések kísérhetik a délnyugati szelet, 15-21 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet – írja előrejelzésében az Időkép.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik