Belföld

Mégis jár ingyenvasút a hétvégi osztálykirándulásra

osztálykirándulás (vonat, osztálykirándulás, tusványos, diákok, )
osztálykirándulás (vonat, osztálykirándulás, tusványos, diákok, )

A visszaélések miatt szigorították a szabályozást, de hétvégére szóló múzeumi igazolással is ingyen utazhatnak diákcsoportok a fővárosba. Egy operaházi akció azonban néhány napot „kiütött”.

Mint lapunkban kedden írtuk, áprilistól megszigorították a diákcsoportok részére adható – 2002 óta kormányrendeletben biztosított – díjmentes utazási lehetőséget, amennyiben meglátogatnak egyes meghatározott fővárosi múzeumokat.

A szigorítás oka – mint az a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében olvasható -, hogy a vasúttársaság ebből származó bevételkiesése évről évre nő, tavaly már elérte a félmilliárd forintot. Úgy tudjuk, hogy ráadásul több esetben vissza is éltek a kedvezménnyel. (Többek között kitöltött, hamis múzeumi nyilatkozatokat lehetett letölteni a netről e célra. Az is árulkodó, hogy a MÁV-hoz moziktól, üzletektől, utazási irodáktól érkezett reklamáció az intézkedést követő bevételkiesésre.)

A MÁV honlapján olvasható információk azonban több helyen pontatlanok, a szigorítás nem olyan mértékű, mint ahogy abból kiolvasható. Szintén az NFM hívta fel a figyelmünket arra, hogy bár az új szabályozás az iskolai tanítási napokra korlátozta a kedvezményt, ugyanakkor az „a múzeumi fogadónyilatkozaton szereplő napot megelőző és az azt követő napon akkor is igénybe vehető, ha az nem iskolai előadási nap”. Ha tehát az iskola péntekre kapott a múzeumtól fogadónyilatkozatot, akkor azzal tanulói szombaton ingyenesen visszautazhatnak a kiindulási állomásra, ha viszont hétfőre, akkor a diákok már vasárnap megkezdhetik a díjmentes utazást.

Az új előírások szerint az oktatási intézményeknek a múzeumlátogatás előtt legkésőbb 7 nappal kell bejelenteniük az utazási igényt. A vasúttársaság továbbá egységes fogadónyilatkozatot kér annak eldöntésére, hogy a kedvezményt valóban a kormányhatározatban nevesített múzeumok meglátogatására veszik-e igénybe.

A szigorítás legfurább pontjaira is fény derült az NFM-közleményből. Számos konkrét napot (május 2-5., 7-8., 10-11., június 4-9.) sorolnak fel, amikor semmiképp nem vehető igénybe az ingyenút. Ennek oka az Operaház akciója, amelynek keretében május 2. és június 9. között 25 ingyenesen megtekinthető előadást tartanak diákok és kísérőik részére Erkel Ferenc Hunyadi László című operájából. Az NFM úgy döntött, az e rendezvényekre utazó, több mint 20 ezer diák 90 százalékos kedvezménnyel utazhat vasúton.

„Az egyéb csoportos utazásokkal együtt az eszközpark korlátozott kapacitásai miatt megfelelő színvonalú, zsúfoltságmentes és biztonságos utazás újabb jelentkezések befogadása esetén nem lett volna biztosítható a legnagyobb, naponta több százezer fős forgalmat bonyolító Budapest elővárosi szakaszokon” – olvasható az NFM-dokumentumban. Tehát ne menjenek vidéki osztályok a fővárosba, mondjuk az Országházat vagy a Terror Házát megtekinteni, amikor más diákcsoportok ingyenoperába mennek! Vagy fizessék ki a jegyek (amúgy diákoknak általánosságban 50 százalékos) árát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik