Belföld

A hőség veszélyeire figyelmeztet katasztrófavédelem

Felvilágosító kampányt indít az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), hogy az emberek tisztában legyen a nyári hőség veszélyeivel, és képesek legyenek gondoskodni magukról veszélyhelyzetben.

A katasztrófavédelem ennek érdekében egy tájékoztató kisfilmet is készített. A köztévé által már sugárzott filmből megtudható, mi a teendő az egyes riasztási szintek esetén – mondta Tóth Ferenc dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő az OKF szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Tóth Ferenc rámutatott: míg citromsárga riasztás esetén gyakran, narancssárgánál már rendszeresen, pirosnál pedig folyamatosan követni kell a meteorológiai híradásokat és a hatóságok utasításait.

A tájékoztatón elhangzott az is: szerdán hajnalban sikeresen tesztelték azt a tájékoztató rendszert, amelynek segítségével a legsúlyosabb veszélyhelyzetek esetén a Kossuth Rádió ad tájékoztatást, az általuk szórt műsor pedig egyidejűleg hallható az ország mintegy hetven rádiójában.

Tóth Ferenc közölte: az Országos Légiriasztási Rendszeren keresztül először rövid üzenetben tájékoztatják a lakosságot, amelyben közlik azt is, mely csatornákon kaphatnak további információkat. Hozzátette: tervük, hogy a jövőben valamennyi kereskedelmi médiaszolgáltatót bekapcsolják a rendszerbe.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság feladata a riasztási rendszer üzemeltetése, felügyelete és fejlesztése – közölte Holló Attila, a hatóság biztonsági igazgatója. Mint mondta, a digitális átállásnál az egyik legfontosabb feladatuk, hogy az eszközöket a digitális sugárzásra is alkalmassá tegyék.

A dandártábornok arról számolt be, hogy az elmúlt évtizedben Európában mintegy százezren veszítették életüket a szélsőséges időjárás, leggyakrabban a hőség következtében. Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese közölte, hogy tavaly egy többnapos hőhullám alatt több mint 1600-zal, vagyis csaknem 30 százalékkal emelkedett a halálozások száma.     A hőhullámokról szólva Páldy Anna elmondta: másodfokú hőségriasztás lép életbe, ha a napi átlaghőmérséklet három egymást követő napon eléri a 25 Celsius-fokot, míg harmadfokút, ha a 27-et.

A riasztásról tájékoztatják az egészségügyi és szociális alap- és szakellátást, emellett a lakosság tájékoztatásáról is gondoskodnak – közölte.

Fodor Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat osztályvezetője arról számolt be, hogy weboldalukon, a veszelyjelzes.met.hu oldalon mind a lakosságot, mind a médiát tájékoztatják a kritikus időjárási helyzetekben és azt megelőzően.

Hozzátette: az oldalon heves zivatar, széllökések, felhőszakadás, télen az ónos eső és a hófúvás esetén két lépcsőben nyújtanak tájékoztatást. Első lépcsőben az adott és a következő napra adnak térképes és szöveges figyelmeztető előrejelzést, második lépcsőben pedig kiadják a riasztást. Mint mondta: a jelenség típusától és összetettségétől függ, hogy pár órával, vagy közvetlenül az esemény előtt tudják-e azt kiadni.

A meteorológiai szolgálat emellett nagy mennyiségű esőre és havazásra is ad előrejelzést, és megyei bontásban tájékoztat az extrém hidegről, a hőségről, a talaj menti fagyokról és a tartós, sűrű ködről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik