Belföld

Óriásplakátok a hajdani Margitszigetről[x]

A 75 éves Margitsziget nagyszínpad ajándéka Budapestnek

Hol pompázott virágóra a múlt évszázad első felében Budapesten, hol működött a Tejcsarnok nyári vendéglője, milyen volt a legendás lóvasút? Mindez és még sok-sok érdekesség kiderül a Budapest ANNO – Margitsziget címmel a budapesti Városháza parkban 2013. június 1-én megnyíló, régi képeslapokon és fotókon alapuló óriásplakát-kiállításon.

A három hónapig látható tárlattal a Szabad Tér Színház lepi meg a kulturális értékek iránt vonzódó közönséget abból az alkalomból, hogy a főváros zöld szívében, a Margitsziget központi részén elhelyezkedő szabadtéri játszóhely most ünnepli a 75. születésnapját. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad az évfordulóra kormány- és önkormányzati forrásokból már az idén megújul, de rekonstrukciója 2014-ben is folytatódik.

A köztéri plakátkiállításhoz – amelyhez QR-kód játék is kapcsolódik – a képeslapokat Budapest Főváros Levéltárának gyűjteményéből válogatták és nagyították óriás méretűre, hogy minél többen megismerhessék Budapest e kétezer éves múltra visszatekintő, legromantikusabb zugának hajdani életét. Aztán, felismerve, hogy a képeken látható fák némelyike még ma is ott terpeszkedik a Margitszigeten, maguk is ellátogassanak erre az idilli helyre. A város szívéhez közeli, mégis a forgalom zajától mentes szigetre, ahol Arany János írta őszikéit, amely Krúdy Gyula csodálatos novelláit ihlette, ahol oly sok szerelem szövődött, és ahol most írók, költők, zenészek mellszobrai bújnak meg a zöldellő park fordulóiban, valamint máig pompázik a japán-, az angol- és a rózsakert, és működik a zenélő kút.

Az évfordulóra megújul a 102 éves Víztorony homlokzata, a nagyszínpad pedig három hónapon át változatos előadásokat kínál. A Víztoronyban és annak udvarán  június 14-én további város- és színháztörténeti kiállításokat nyitnak meg, amelyeken többek között régi fotográfiák és színháztörténeti érdekességek is láthatóak lesznek a Nagyszínpad első korszakából, valamint üzembe helyeznek egy régi lóvasutat is.

További információ: www.szabadter.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik