Belföld

Jön az új forint

matolcsy-gyorgy(430x286)(1).jpg (matolcsy györgy, )
matolcsy-gyorgy(430x286)(1).jpg (matolcsy györgy, )

A magyar bankjegyeken hamarosan megjelenik Matolcsy György aláírása.

Heteken belül forgalomba kerülnek a bankók, amelyeken az új MNB-elnök aláírása szerepel. Először a 2000 forintosokon jelenik meg Matolcsy György szignója. A Pénzcentrum.hu szerint ezt követi majd az új 500-asok legyártatása, a következő években pedig a forgalmi igényeknek megfelelően, folyamatosan gyártatnak a többi címletből. A korábbi kibocsátású és aláírású bankjegyek forgalomban maradnak, azok selejteződésekor kerülnek az újak fokozatosan forgalomba.

Az MNB tájékoztatása szerint a kisebb címletek a gyakoribb használat miatt gyorsabban kopnak, ezért kerülnek hamarabb selejtezésre. Az 1997 óta forgalomban lévő és már több elnök aláírását tartalmazó, különböző évjáratú bankjegyeket az aláírások módosítása kapcsán az MNB nem vonja be, a korábbi aláírás-változások esetén sem volt ez így. Az aláírás változása minimális vizuális különbséget jelent a bankjegyen.

Mint korábban megírtuk, azt nem tudni, hogy Matolcsy György sokféle aláírása közül melyik szerepel az új bankjegyeken. Laphírek szerint egyébként az új elnök már beiktatása előtt módosította a jegybank belső szabályzatát és intézkedett arról, hogy kinevezésétől csak a kézjegyével ellátott bankók kerüljenek forgalomba. Róna Péter, a jegybank felügyelőbizottsági tagja erről akkor azt mondta, hogy nagyjából két évre elegendő nyomásra előkészített, illetve a Pénzjegynyomda által leszállított kinyomatott bankjegykészletet őriznek az MNB-ben, melyen még nem Matolcsy aláírása szerepel. Ezeknek a bankóknak esetleges bezúzása technikai értelemben is gondot jelenthetne. A készlet névértéke több tízmilliárd forint lehet.

A Magyar Nemzeti Bank – a honlapján olvasható tájékoztató szerint – 1997-től kezdte meg a jelenleg forgalomban lévő bankjegyek kibocsátását. A bankók papír alapanyaga a Diósgyőri Papírgyár Zrt.-ben készül, nyomtatásuk a Pénzjegynyomda Zrt.-ben történik. A bankjegyeket Vagyóczky Károly grafikusművész tervezte. A bankjegypapír alapanyaga gyapot, alapszíne fehér, címleteinek mérete azonos (154 mm x 70 mm).

A bankjegyek a hamisítás elleni védelem biztosítása érdekében több biztonsági elemet is tartalmaznak. Ezek között vannak szabad szemmel láthatók, és olyanok is, melyek speciális segédeszköz alkalmazásával azonosíthatók. A bankjegyek tartalmaznak olyan hasonló megjelenésű biztonsági elemeket, amelyek minden címleten megtalálhatóak és olyanokat is, amelyek csak egyes címleteken kerültek alkalmazásra.

Kevesen tudják, de a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2011. évi CCVIII. törvény (a továbbiakban: Mnbtv.) alapján a jegybank az általa a forgalomból bevont, törvényes fizetőeszköznek már nem minősülő bankjegyeket a bevonás határnapjától számított 20 évig névértéken magyar törvényes fizetőeszközre váltja át. Így például a papír 200 forintos 2029. november 16-ig még átváltható törvényes fizetőeszközre az MNB lakossági pénztárában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik