Belföld

Fertőző agyhártyagyulladásban meghalt egy gimnazista

agyhártyagyulladás (agyhártyagyulladás)
agyhártyagyulladás (agyhártyagyulladás)

Fertőző agyhártyagyulladás következtében meghalt egy gimnazista lány Vácon – erősítette meg az MTI információját a fővárosi és Pest megyei tiszti főorvos kedden.

Homor Zsuzsanna közölte, hogy a lány – akit náthaszerű tünetekkel kezeltek – szombat reggelre halt meg. A mikrobiológiai vizsgálatok kiderítették, hogy halálát a fertőző agyhártyagyulladás kórokozója (neisseria meningitidis) okozta. Az ÁNTSZ a betegség terjedésének megakadályozására az elhunyt környezetében elrendelte az ilyenkor szokásos intézkedéseket, aggodalomra nincs ok – mondta a tiszti főorvos.

A tünetek közé tartozik a rendkívül erős fejfájás, a nyakmerevség, a hirtelen magas láz és a megváltozott elmeállapot. Ezen tünetek azonban egy elemzés szerint a fertőzés okozta agyhártyagyulladás eseteinek csak mintegy 44 százalékában jelennek meg együttesen.

A kezdeti tünetek nem jellegzetesek, akár az influenzával is összetéveszthetők, habár légúti tünetek nem jelentkeznek. A betegség magas lázzal, tudatzavarral, idegrendszeri görcsökkel járhat.

A Neisseria meningitidis coccus által okozott betegségre jellemzően gyorsan terjedő, kék és lila színű pontokból álló bőrvérzéses kiütés előzi meg a többi tünetet. Ez rendszertelenül terjed a csípőn, a lábszárakon, a kötőhártyán és olykor a beteg talpán és tenyerén. Ennek a fertőzésnek a tünetei hasonlítanak a száj- és körömfájás és a genitális herpesz tüneteire is – olvasható a wikipédián.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik