Belföld

Fejlesztik a kerékpáros turizmust Békés megyében

bicikliút (kerékpárút, )
bicikliút (kerékpárút, )

A Körösök Völgye tájegység mintegy 130 kilométer hosszú útvonalon járható majd be, ami erősíti a térség gyógy- és wellness turisztikai vonzerejét.

A beruházás egy többlépcsős program keretében, 95 százalékos EU-támogatással valósul meg. A Magyarország-Románia határon átnyúló együttműködési program kerékpárutak tervezésére és építésére igénybe vehető keretére a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület pályázott magyarországi és romániai partnerekkel.

“Magyarországon nagyon sok kerékpárút van, de kiemelt és kitáblázott minőségi útból kevés van, ezért fontos összekötni az ország minden területén a határ menti településeket és régiókat” – hangsúlyozta  Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese. Kifejtette: egyre keresettebb termék a kerékpáros turizmus, s bár nem elsődleges célpont, vonzó kikapcsolódási lehetőséget nyújt a térségbe látogatóknak. Békés megyében, a gyógy- és wellness turizmus egyik hazájában az aktív turizmusnak kiemelt szerepe van, a Körösök völgye pedig gazdag természeti és kulturális kínálattal vonzza az idelátogatókat.

A rendezvényen Gazsó L. Ferenc, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója kiemelte: a kerékpárútprogramokhoz hasonló eredmények országos jelentőségűek, fontosak a közmédia számára.

Az eredményeket egy civil szervezet érte el, a programban érdekelt Békés megyei és a határon túli magyar területeken élőkkel. Gazsó L. Ferenc hangsúlyozta: a beruházás többszörösen hátrányos helyzetű térségben ad munkalehetőséget és tár fel új turisztikai utakat, járul hozzá a határ két oldalán élők közötti kapcsolatok bővítéséhez.

Heteken belül elkészül a Békéscsaba és Nagyszalonta közötti 27,7 kilométer hosszú kerékpárút a magyar és a román oldalon. Török László, Nagyszalonta polgármestere elmondta: a határt Arany János szülővárosával 14 kilométeres szakasz köti össze, a turisztikai lehetőség mellett élénkülnek majd a határ menti kapcsolatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik