Belföld

Pintér: Megelőztük a terroristákat

Pinér Sándor (pintér sándor)
Pinér Sándor (pintér sándor)

A belügyminiszter szerint azért nincs veszély, mert időben elhárították.

Szokásos éves meghallgatásán vett részt az az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt Pintér Sándor.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke Magyarország terrorfenyegetettségéről érdeklődött. Hasonlóan Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő, aki azt mondta, az általa olvasott szakértői vélemények nem igazolják, hogy Magyarországon fennállna a terrorcselekmény veszélye, és ezért inkább másra kellene költeni azt a 13 milliárd forintot, amelyből a Terrorelhárítási Központ gazdálkodik.

Pintér Sándor erre reagálva azt mondta, hogy a mai világban mindig, mindenhol van terrorfenyegetettség. Az, hogy milyen szinten, az a védekezéstől függ. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a belügyi szervek felderítő munkája nyomán hazánkban is vannak olyan emberek, akik Magyarországon terrorcselekmény elkövetésén gondolkodnak.

Olyan politikai csoportosulás, vagy ellenséges támadás, amely Magyarország nemzetbiztonságát hosszú távon, vagy nagy mértékben veszélyeztetné teljes egészében nem tudott kialakulni, azokat időben sikerült elhárítani – mondta a belügyminiszter.

Digitalizálják az ügyeket

A miniszter közölte: a tárcát érintő szervezeti átalakítások lényegében az idén befejeződnek, és a jövőben teljes egészében a gyakorlati munkára fordítják a figyelmet. Beszámolt arról is, hogy idén kísérleti, majd jövőre általános üzemmódban is elindul az egységes 112-es segélyhívószám, továbbá digitalizálják az ügyeket. A tervek szerint a digitális rendszert már ősztől használni is tudják, amely a korábbi ügyek gyorsabb felderítését segíti majd.


Fotó: MTI / Kovács Attila

Pintér szerint az átalakítások nyomán a tárcához tartozó szervek, titkosszolgálatok gyorsabban reagálnak és hatékonyabban működnek, mint korábban. Példaként említette, hogy a Készenléti Rendőrségnek 2012-ben 14 százalékkal több intézkedése volt, mint egy évvel korábban. Több előállítás és elfogás történt, a tettenérések száma pedig 107 százalékkal emelkedett.

Belső elhárítás

Kiderült, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat tavaly összesen 664 megbízhatósági ellenőrzést végzett. Ezek nyomán 116-an kaptak fegyelmi fenyítést, 8 ember pedig nem ment át a vizsgálaton. Őket elbocsátották a testülettől.

A nemzetbiztonsági ellenőrzés átalakításával kapcsolatos félelmekre a miniszter elmondta: az előzetes C típusú átvilágítás helyett a beosztás betöltése közben, vagyis amikor “a korrupciós kísértés megérinti” indokoltabb az ellenőrzés. Pintér Sándor kiemelte: elképzelhető, hogy valakit soha nem ellenőriznek majd, ha viszont valaki gyanúba keveredik, lehetőség lesz akár többször is – évente maximum kétszer – ellenőrzés alá vetni. Pintér Sándor úgy véli a nemzetbiztonsági ellenőrzés átalakítása vissza fogja szorítani a korrupciót.

A szállások megteltek

A belügyminiszter ismételten felhívta a figyelmet az illegális migráció problémájára. Ismertetése szerint jelenleg több mint hatezer illegális bevándorló számára nyújt menedéket Magyarország. A szállások mostanra megteltek, újakat kell nyitni – mondta Pintér Sándor, ismét a bizottság és a pártok segítséget kérve a probléma jogszabályok módosítása útján történő megoldására.

Zárt ajtók mögött trafikoztak

Mindezek mellett a belügyminiszter meghallgatásán több kérdést kapott a trafik és a szerencsejátékügy vizsgálatával kapcsolatban. Harangozó Tamás szocialista képviselőnek azonban mindkét ügyet érintően olyan további kérdései is voltak, amelyek államtitkot érinthetnek, ezért javaslatára, a bizottság beleegyezésével zárt ajtók mögött folytatódott a nemzetbiztonsági bizottság ülése.

A bizottsági ülést követően Harangozó Tamás újságíróknak azt mondta: sem a trafikok koncessziójával, sem a szerencsejátékpiac átalakításával kapcsolatos ügyben nem kapott megnyugtató tájékoztatást. Mint kiemelte: a szerencsejátékügyben tavaly született jelentés jelenleg is aktív képviselőkkel kapcsolatban fogalmaz meg olyan súlyos vádakat, amelyek miatt további vizsgálatokra van szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik