Belföld

Így kereshetjük könnyebben, ha eltűnik a gyermekünk

eltunt-gyerek(1)(210x140)(1).jpg (eltűnt gyerek, )
eltunt-gyerek(1)(210x140)(1).jpg (eltűnt gyerek, )

Egy új alkalmazás lehet a segítségünkre, hogy gyorsabban megtaláljuk a gyermekünket.

Május 25-én lesz az „Ezer lámpás éjszakája”, azaz az eltűnt gyermekek világnapja. Kárász Róbert, a TV2 műsorvezetője és néhány mecénás újabb ötlettel rukkolt elő. Létrehozták az Arc a tejesdobozon alkalmazást, amelynek segítségével bárki keresheti a legnagyobb közösségi portál segítségével az eltűnt gyermekét, illetve információkat közölhet az elűnt személy hollétéről.

Anonim

Ehhez nincs másra szükség, mint lájkolni a Facebook-oldalukat, és már mehet is a feltöltés. A cél az, hogy pár óra alatt előkerüljön a gyermek. Fontos, hogy a közreadott információt először a feltöltő ismerősei látják csak, majd a megosztásaikkal további közösségek vonhatóak be. Anonim módon is lehet feltölteni, illetve ha információja van valakinek az eltűnt személyről, akkor sem feltétel a név megadása.

A közöségi portálon már így is sokszor tapasztalhattunk összefogást, ám a szervezők azt remélik, hogy ez az alkalmazás sokkal hatékonyabb lehet, hiszen az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) is csatlakozik hozzájuk. Szeretnék azt is megakadályozni, hogy hoaxok kerüljenek fel az adatbázisba.

Kárász Róbert terve az, hogy az egyedülálló kezdeményezésük – vagyis az, hogy egész évben különböző termékeken jelenjenek meg az elveszett gyermekek arcképei – világméretűvé váljon.

Fotó: Hír24

Gyorsan előkerülnek

A legfrissebb adatok szerint 1111 gyermeket keres Magyarországon a rendőrség – mondta Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője. Ez a szám több év „hozománya”, például a tavalyi 13 239 körözésből 245 esetet hoztak át az idei évre.

A szóvivő szerint az eltűnt kiskorúak körülbelül 30 százaléka a bejelentés megtétele után egy napon belül, újabb 30 százaléka egy héten belül, körülbelül 35 százalékuk pedig egy hónapon belül megkerül.

A rendőrség tapasztalatai szerint a gyermekvédelmi szakellátásból főként a családhoz vagy vér szerinti környezethez való visszatérés, a párkapcsolatba való visszatérés, a kötöttségektől, szabályoktól való menekülés, alkalmazkodási képtelenség, harag vagy korábbi tevékenység – mint prostitúció vagy droghasználat – miatt szöknek meg. A családjuktól távozók indítékai között a gyereknek a családban történő elmagányosodása, a követendő minta hiánya, a család szétesése, a feldolgozatlan traumák, a gyermek devianciája, a szülő gyerek által el nem fogadott párkapcsolata, valamint a rossz iskolai eredmények szerepelnek.

Kampány

2011-ben tejesdobozokra kerültek fel az eltűnt gyermekek fotói, rá egy évre az Emese ásványvízes palackokon is megjelentek. 2013-ban újabb élelmiszerrel bővül a kampány. Hamarosan a Bakerman pékség jóvoltából kerülnek a polcokra azok az új típusú toastkenyerek, amelyek csomagolásán 2-3 eltűnt fiatalkorú fotói lesznek láthatók. A tejesdobozok segítségével tavaly egyébként a negyven gyermekből tizenkettőt sikerült megtalálni.

A rendezvénysorozatba a fővároson kívül Győr, Kecskemét, Pécs, Székesfehérvár és Békéscsaba is bekapcsolódik: koncerteket, rendőrségi bemutatókat és családi programokat tartanak. A budapesti ’56-osok terén mások mellett az Intim Torna Illegál, Király Viktor és Király Linda, Székesfehérváron Kozma Orsi és Bozont, Győrben Zola és a Retro School Band, Kecskeméten Nagy Adri és a Sugarloaf, Pécsen Lakatos Krisztián és a Fivérek, Békéscsabán Tolvai Renáta és az Eleven Hold lép fel. A látogatók a civil sátrakban felvilágosítást kaphatnak a gyerekeltűnések statisztikájáról és a csellengés veszélyeiről is.

Több ezer lufi

A szervezők rekordkísérletre is készülnek. Az említett városokkal összefogva szombat este 9-kor 6500 lufit engednek egyszerre a levegőbe, ezzel üzenve az eltűnt gyermekeknek, hogy hazataláljanak.

Mint korábban megírtuk, ha a gyermeket bántják vagy veszélybe kerül, egy új szolgáltatás révén egyetlen gombnyomással segítséget hívhat, vagy elküldheti GPS-koordinátáit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik