Belföld

Őszödi beszéd: Gyurcsány szerint van átfedés

gyurcsany-ferenc(3)(960x640).jpg (gyurcsány ferenc, )
gyurcsany-ferenc(3)(960x640).jpg (gyurcsány ferenc, )

A volt miniszterelnök úgy látja: a Heti Válasz leleplező cikke Fidesz-érdekeket szolgál. Kiszivárogtatóként ő is két férfit és egy nőt nevezett meg Mesterházy Attilának.

A Heti Válasz ma megjelent számában azt írja: három egykori prominens MSZP-s politikus szivárogtatta ki Gyurcsány Ferenc 2010-es őszödi beszédét. Az Origo kiderítette, hogy nem minden történhetett úgy, ahogy Szabó Bálint, a hetilap tuti forrása állítja. A volt MSZP-s politikus egy olyan lakást jelölt meg a hangfelvétel átadásának helyszínéül, ahonnan a tulajdonos már 2004-ben elköltözött, és az általa emlegetett kutya sem élt már akkor.

Gyurcsány megdönthetetlen bizonyítékot vár

A volt miniszterelnököt nem lepte meg igazán a hír, azt mondja: továbbra sincs meg az a cáfolhatatlan bizonyíték, az utolsó „mozaikdarab”, amely alapján teljes felelőséggel ki lehetne jelenteni, hogy kik hozták nyilvánosságra a nagy botrányt kavart felvételt. Úgy fogalmazott, hogy a hetilapban szereplő történet vagy igaz, vagy nem.

A volt kormányfő úgy látja, ha nincsen újabb bizonyíték, akkor ez a mostani közlés a Fidesznek használ, mert eltereli a figyelmet a trafikbotrányról. A baloldali összefogásnak pedig árt, mert feszültséget kelt. Az MSZP is a trafikmutyit sejti a cikk mögött, a párt közleményében bizonyítékokat követel a lapnak nyilatkozó Szabó Bálint egykori MSZP-s politikustól.

Az FN interjúját Gyurcsány Ferenccel a cikk valóságtartalmáról, a koronatanú személyéről, az őszödi beszédről, illetve annak szerepéről ide kattintva olvashatják el.

Kettős puccskísérlet

„Ha megtudjuk, hogy kik voltak azok a csoportok vagy személyek, akkor azt azonnal nyilvánosságra kell hozni, nem kell mérlegelni, hogy kinek árt vagy kinek használ” – mondta Gyurcsány. Hozzátette: egy ilyen rendkívül súlyos, morális és politikai kérdésben csak akkor szabad valakit vagy valakiket meggyanúsítani, ha cáfolhatatlan bizonyítékok állnak rendelkezésre.

Gyurcsány Ferenc szerint az ország érdeke, hogy megtudjuk, kik vettek részt az őszödi beszéd kiszivárogtatásában, kik vettek részt benne az akkori kormánypárt oldalán, és kik az akkori ellenzék oldalán.

Az őszödi beszéd kiszivárogtatása az MSZP vezetői közül két-három embernek a puccskísérlete volt, és puccskísérlete volt a Fidesz vezette ellenzéknek is, amely az utca sok esetben törvényellenes nyomásával kívánta kikényszeríteni a kormány lemondását – mondta. Hozzáfűzte: Őszöd fontos apropója lehet a jobboldal szemében a köztársaság elleni támadásnak, ezért fontos az is, hogy tisztábban lássunk Őszöd dolgában.

Van, akit Gyurcsány is gyanúsít

Gyurcsány szerint a kiszivárogtatókat nem csupán az MSZP-n belül kell keresni, hanem bizonyos szálak a debreceni városházára vezetnek. Úgy fogalmazott: aki nem látja az MSZP-s mellett a fideszes szálat is, az elmehet kefekötőnek.

Gyurcsány Ferenc a Népszabadság azon kérdésére, hogy a Mesterházy Attilának korábban átadott zárt borítékban is Szili, Szekeres és Baja neve szerepelt-e mint a lehetséges kiszivárogtatóké, azt válaszolta: neveket továbbra sem mond, de „nagyfokú átfedések” vannak a megnevezettek és azon szereplők között, akiket az ügy mögött „sejtett”. Annyit elárult, hogy két férfi és egy nő nevét írta meg a szocialista párt elnökének.

Szili Katalin, a beszéd kiszivárogtatásával vádolt politikusok egyike, valótlan és nevetséges lejáratási kísérletnek tartja a róla szóló állításokat. A politikus megerősítette a hetilapnak adott nyilatkozatát, amely szerint Rózsa-Flores Eduardóval sosem találkozott, nevét csak híradásokból ismeri.

Baja Ferenc szocialista országgyűlési képviselő a Facebookon cáfolta az általa harmadosztályú ponyvának minősített cikk róla szóló állításait. Ő az MSZP alapítója és nem árulója – fogalmazott, hozzátéve: bármennyi belső vitája is volt a pártban, azt mindig védte és védeni fogja.

Szekeres Imre minden alapot nélkülöző, kitalált történetnek minősítette a hetilapban megjelenteket. A politikus a nol.hu-nak azt mondta: az őszödi beszédről készült hangfelvételt Gyurcsány Ferenc kabinetfőnöke és a párt igazgatója őrizte. Juhász Ferenc marhaságnak nevezte Szabó Bálint állításait, szerinte azok a képzelet szüleményei.

Mint arról beszámoltunk, a Heti Válasz leleplezőnek szánt interjút közölt csütörtökön Szabó Bálint egykori MSZP-s politikussal az őszödi beszéd kiszivárogtatása kapcsán. Szabó három személyt, pontosabban keresztnevet említ, mint a hangfelvétel átadóit: Katalint, Imrét és Ferencet.

Ha esetleg nem emlékezne pontosan, hogy miért is volt annyira fontos az a beszéd, és hogy hogyan változtatta meg az országot, ide kattintva megtudhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik