Belföld

Hősi halottakra emlékeznek

Május utolsó vasárnapján emlékezünk a háborúkban elhunyt hősi halottainkra. A "nagy világégés" idején törvénybe iktatott emléknapot május 26-án, vasárnap reggel nyolc órától kezdődően tartják Hódmezővásárhelyen, ahol a városi megemlékezést követően 64 hadisírt szentelnek újra a Kincses temetőben.

A Kincses temetőben felújított sírok avatásán beszédet mond Almási István polgármester, a 11 órakor kezdődő eseményen részt vesz Töll László, a HM Kegyeleti Osztályának vezetője és Böröndi Gábor dandártábornok is. Este a honvédség helyi alakulatának zenekara ad hangversenyt a hősök tiszteletére -tudta meg a Szeged24 Göbl Vilmos sajtóreferenstől.

Hősök Napját minden év májusának utolsó vasárnapján tartják Magyarországon. Eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza. Ebben mondták ki először, hogy „nemzetünk hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét megfelelő módon kifejezésre kell juttatni.” Az ünnepet a második világháborút követően a kommunista diktatúra eltüntette a naptárból, majd a kilencvenes években került ismét vissza a köztudatba.

Hódmezővásárhely önkormányzata a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjával és a helyi civil szervezetekkel minden évben közösen emlékezik a város hősi halottairól. Az idén május 26-án, vasárnap egész nap, több helyszínen lesznek programok. Nyolc órakor ökumenikus istentisztelettel veszi kezdetét a kegyeleti rendezvénysorozat a Református Ótemplomban. A Kossuth téren álló I. világháborús emlékműnél 9 órától beszédet mond Cseri Tamás önkormányzati képviselő; a háborúkban elhunytak emlékére Alácsi Ervin százados, katolikus tábori lelkész és Bán Csaba református lelkész mond imát és áldást. További koszorúzások lesznek a második világháború áldozatainak emlékművénél, a Római Katolikus temetőben, valamint a Levente emléktáblánál.

A Kincses temető (Hódmezővásárhely, Damjanich u.) Hősök parcellájában közel félszáz második világháborús hadisírt állítottak helyre és Hősök Napja tiszteletére összesen 64 sír újraszentelésére kerül sor május 26-án 11 órakor. A Történelmi Vitézi Rend helyi tagozatának kezdeményezésére és közreműködésével évek óta zajló sírfelújítási programba tavaly bekapcsolódott az MH 5. Bocskai István Lövészdandár – a helyi alakulat katonái szabadidejükben, majd a parancsnokság támogatásával végezték a területrendezést és a parcella megújítását -, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata. A szentelési ünnepségen beszédet mond Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere, valamint jelen lesz Dr. Töll László, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztályának vezetője és Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka is.

A hősök napi megemlékezések zárásaként a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Zenekara és a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény művésztanárai adnak ünnepi hangversenyt vasárnap este hat órától a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A hat műsorszámból álló, ingyenes koncerten többek között Csajkovszkij ünnepi indulóját is hallhatják a zenebarátok és az emlékezők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik