Belföld

Mégsem tesz keresztbe a Fidesz az LMP-frakciónak?

lmp (ingyenes, )
lmp (ingyenes, )

Jöhet az aláírásgyűjtés?

Május másodika óta az Országgyűlés előtt hever a pártszakadással hivatalosan képviselőcsoport nélkül maradt tíz LMP-s parlamenti képviselő frakcióalapítási kérelme.

Schiffer András, a képviselőcsoport vezetője és helyettese, Szél Bernadett a jelzett napon jelentette be szándékát a házelnöknek. Schiffer megjegyezte, „fel vagyunk készülve arra, hogy Kövér László elutasítja a kérésüket”, s ebben az esetben a párt alkotmányjogi panasszal él az AB felé.

Az LMP arra az akkor friss alkotmánybírósági határozatra hivatkozott, amely kimondta, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció frakcióalakítási jogra vonatkozó beadványa jogalap nélküli. Az alkotmánybíróság a döntésének indoklásban úgy fogalmazott: azokat a pártokat, amelyek a választáson elérték az 5 százalékos küszöböt, “mindenképpen megilleti a képviselőcsoport létrehozásának joga. Az ilyen támogatottsággal rendelkező pártokhoz tartozó képviselők nem foszthatók meg attól a joguktól, hogy pártjuk frakcióját az Országgyűlésben létrehozzák és fenntartsák, akkor sem, ha az Országgyűlés a Házszabályban – más képviselők frakcióalakítási joga vonatkozásában, az Országgyűlés szervezetalakítási szabadságával élve – hatékonysági szempontok miatt a képviselőcsoport alakításához magasabb létszámot határozna meg”.

Mint utóbb kiderült, Kövér nem akasztotta meg az ügyet, ami így az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságához került. A grémium most kedden tárgyalta volna a kérdést, ám végül úgy döntött: egy héttel elhalasztja a döntést.


Fotó: MTI / Soós Lajos

Lapunk fideszes forrásból úgy értesült: bár még zajlik a vita, a frakció „erősen hajlik arra”, hogy a természetesen kormánypárti többségű bizottság ne kaszálja el a kérést. Sőt még csak állást se foglaljon, hanem „adja tovább” a döntést a komplett Országgyűlésnek. Eztán, ha Schifferék a Házban legalább minden negyedik képviselő aláírását begyűjtik, akkor kérhetik az Alkotmánybíróságot: a talárosok kifejezetten az LMP frakcióalapítási ügyében is foglaljanak állást.

Mint tudott, a frakció létrejöttével pénz és pluszfelszólalási lehetőség jár.

„Meglátjuk. Nem akarok semmit sem elkiabálni – a hírt kommentáló Schiffer András nyilatkozta ezt lapunknak. – Jönnek-mennek mendemondák, de az nyilván nem véletlen, hogy az alkotmányügyi bizottság tegnap elhalasztotta a döntést. Rendkívül bonyolult alkotmányjogi helyzet állt elő, aminek többféle kimenetele is lehet. Egyébként az igazunkban az első perctől biztos vagyok.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik