Belföld

Kanadában írt Savanya István-dalok sikere magyar földön

Kanadában a magyar kultúra elismert követe Savanya István Szegedről elszármazott költő és előadóművész, aki most egy hónapon át itthon koncertezik.

Éppen harminc éve, hogy a jobb élet reményében külföldre emigrált feleségével Savanya István. Ma már nem tudjuk megmondani, vajon mit kínált volna a sors a Szegeden akkor is jól ismert zenészre. De az tény: Kanadában otthonra lelt, biztos egzisztenciát teremtett családjának angoltanárként, és a kanadai magyar közösség elismert, többször is jutalmazott tagja.

– Munkám mellett igyekszem megtenni minden azért, hogy a magyar kultúra, a mai magyar valóság, népünk hagyományai, történelme is mind szélesebb körben ismerté váljon Kanadában. Számos rendezvényt szerveztem, és előadóként is sok koncertet vállalok e cél érdekében. Örömmel teszem, mert érzem: a kanadai magyar közösségnek nagy szüksége van arra, hogy érezze a kapcsolatot az anyaországgal. De azt is érzem, hogy a kanadaiak is nyitottak a magyar kultúrára – mondta el Savanya István.

Akit Kanadában már többször jelöltek az év költője címre, ugyanis angolul írt versei is nagy sikert aratnak. Ám úgy tűnik, hogy István legalább annyira vágyik a magyarországi elismerésre, mint a kanadaira, hiszen lassan már hagyományteremtő koncertkörutat rendez minden évben szülőföldjén.

– Úgy érzem, a kultúra képviselete kétirányú egy hazáján kívül élő számára. Nemcsak a honi művészeket kell segítenie meghívásokkal, kanadai koncertek szervezésével, hanem azt is be kell mutatni, milyen kulturális értékek születnek a kint élő magyar közösségekben. Ennek közvetítésére is szívesen vállalkozom. Mert azt látom, elmúlt ugyan három évtized azóta, hogy külföldre vetett a sors, de máig sikerül olyan verseket írnom, dalokat szereznem, amik itthon is szerető közönségre találnak. Az elmúlt hetek alatt számos koncertet adtam az ország sok településén, jártam Erdélyben is, és megható volt a fogadtatás.  Már csak öt koncertem van hátra – ebből egy Szegeden, egy Hódmezővásárhelyen, egy pedig Mindszenten lesz -, és utazom vissza Calgaryba, 12 ezer kilométernyire lévő tengerentúli otthonomba. Ahol újabb feladatok várnak rám. Szeretnék egy olyan magyar kulturális fesztivált létrehozni Calgaryban, ahol a zenészek és táncosok mellett magyar dokumentumfilmesek mutatkozhatnának be. Ezért ezúton is kérek mindenkit, ha tud olyan, a hazánkat, az ország embereit, tájait, élővilágát, értékes épületeit bemutató dokumentumfilmről, amit érdemesnek tart arra, hogy Kanadában is megtekintsék, jelezze. A facebookon könnyen elérhető vagyok.

Savanya István elmondta: kicsit vegyes érzelmekkel utazik vissza Calgaryba. Miközben azt látta, hogy Magyarország, ezen belül Szeged az elmúlt egy évben is sokat szépült, szembesülnie kellett egy nagy problémával.

– Harminc éve azért mentem ki, mert nem láttam magam előtt bíztató jövőképet. Nagyon elkeserít, hogy ennyi év elteltével Magyarországon fiatalok ezrei ugyanígy éreznek, és más országban keresik a boldogulásukat. Tavaly is elmondtam, és a véleményem azóta sem változott: ideje lenne hazánkból olyan országot teremteni, ahonnan nem elvágynak, netán a megélhetés érdekében elkényszerülnek a magyarok, hanem inkább még az is vissza akarjon térni, aki sok-sok éven át élt külföldön. Tudom, nem könnyű feladat ezt megoldani, hiszen nagyon nehéz a nálunk gazdagabb országok csábításának ellenállni, de meg kell próbálni. Hiszen minden magyar vágya ez, élhet bárhol is a világban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik