Belföld

Bekeményítenek a hoppon maradt alvállalkozók

forint(1)(960x640).jpg (forint)
forint(1)(960x640).jpg (forint)

Vagyonzárolást, előzetes letartóztatást is követeltek a felszámolás alatt álló SZEVIÉP ki nem fizetett károsultjai Szegeden.

Utcára vonultak csongrád megyei vállalkozók, akiknek 3 milliárd forinttal tartozik a hajdani SZEVIÉP. A céget felszámolták, a bíróság a napokban értesítette a pénzüket követelőket, hogy egy fillért sem kapnak. A demonstrálókat képviselő követeléskezelő Likvid Kontroll ügyvezetője kezdeményezi a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál  az egykori  SZEVIÉP- tulajdonosok vagyonának zárolását és újabb büntető feljelentést tesz a Csongrád Megyei Rendőrkapitányságon.

Közben petíciót adtak át a város polgármesterének és felkeresték volna az egyik tulajdonost a cég székházában, akit 
már nem találtak irodájában, a cégtáblát a tüntetők jelenlétében leszerelték az épület biztonsági munkatársai.

Az ország gazdagabbik fele, tartozik a szegényebb felének – hova tűnt a pénz? Fel nem szívódott, csak alaposan meg kell nézni, mivé alakult. Egymás között beszéltek azok a vállalkozók, akik egykoron kapcsolatban álltak a SZEVIÉP-pel. Bujdosó József, családi vállalkozónak 98 millió forinttal tartozik máig a cég, még az egyik tulajdonos magánházánál is végeztek 4 millió forintnyi munkát, amivel azóta is adós a tulajdonos. A Csongrádról érkezetteknek csak 10-15 millió forinttal lóg a SZEVIÉP, fejenként.

Horváth János, a Csongrádi Agyagbánya 2 Bt vezetője elmesélte, hogy próbálkoztak már mindennel. Annak idején írtak az NFÜ-nek, a polgármesternek, országgyűlési képviselőknek, de semmi nem történt. Összesen 380 vállalkozónak tartozik az egykori cég 3 milliárd forinttal. Az ügy már három éve tekeredik, most abban bíznak, hogy Demján Sándor is fizetett hasonló esetben, hátha Pistruiék meglágyulnak, s legalább valamennyit törlesztenek tengernyi adósságukból.

Négy büntető feljelentés

Még 2010-ben, a választások másnapján kért csődvédelmet a SZEVIÉP. Fizetési gondjai voltak már hónapok óta, többen fizetési meghagyással éltek, de eredménytelenül. Az év tavaszára felszámolás lett a csődvédelemből, ennek végeredményeként kaptak értesítést a vállalkozók a napokban arról, hogy a megtérülésük egyenlő a nullával. Temesvári Zoltán, képviselte az akkoriban is többször tüntetőket. A szegedi ügyvéd annyit ért el, hogy az M43-as II.ütemében a SZEVIÉP konzorciumi társa, az akkori SEDESA megvásárolta a SZEVIÉP tartozását és egy részét kifizette a vállalkozóknak.  A felszámoló biztos pedig ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen. A nyomozati szakasz 
jelenleg is tart, négy szálon folyik a rendőrségi vizsgálat.

Pénzre hajtanak

A vállalkozókat jelenleg képviselő Szabó Bálint, egy egyébként követeléskezelő cég vezetője, most a Nemzeti Adóhatóság buzdítására bejelentést tesz 380 vállalkozó nevében, hogy igényt tartanak az őket megkárosító üzletemberek vagyonának teljes vagy részleges zárolására. Szabó hangsúlyozva azt, hogy a rendőrség nyilván nem szorul tanácsokra, arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügyben fennáll a lehetősége az érintettek szökési szándékának, illetve annak, hogy bizonyítékokat semmisítenek meg. A több száz vállalkozót képviselő Szabó újabb feljelentést tesz a rendőrségen átadva azokat a szerinte terhelő adatokat, amelyeket ő gyűjtött az elmúlt három évben, azóta, amióta megbízták ügyük képviseletével a kifosztott cégek.

Petíciók

A munkagépek a SZEVIÉP székháza előtt sorakoztak, ahova Szabó Bálint a petíciót szerette volna átadni Pisztruj Lászlónak, a SZEVIÉP egyik tulajdonosának, vagy legalább a titkárnőnek, de már a kapuban elakadt, ahol közölték vele, hogy ilyen iroda nincs az egyébként még SZEVIÉP által felhúzott irodaházban. A bejáratnál ugyan még virított a cégtábla, ám azt a biztonságiak képviselője sebtében leszerelte.

Innen a szegedi Városházára vonultak, ahol Botkának szerették volna átadni petíciójukat, ám a polgármester sem tartózkodik a városban, helyette a kabinet vezetője, Szabó Sándor fogadta a tüntetőket és Bárándy György, ügyvédet. A szegedi polgármestert arra kérik a pénzük után futó vállalkozók, hogy segítsenek a szerintük bűncselekményeket elkövetők ügyeit felderíteni, hiszen a városnak több közös ügye is volt a milliárdos helyi vállalkozókkal: több közös projekt-kezdeményezésről is lehetett tudni, még akkor is, ha azok egy része nem valósult meg. 

Bizonyára vannak az akkori tárgyalásokat rögzítő jegyzőkönyvek, amelyekből esetleg kideríthető merre gurultak a szeviépes forintok. Szabó Sándor, kabinetvezető azt hangsúlyozta, hogy a városnak két szerződése van az egykori céggel: az 1-es villamos építésével kapcsolatos uniós beruházásról és az M43-as autópálya építéséhez köthető Szeged, bár ez utóbbi állami szerződéssel készült. 

14 milliárd forint vált köddé?

A tüntetők végül Pistrui biztonsági bódékkall őrzött újszegedi villája elé vonultak dudaszóval, abban bíznak, hogy Demján példáját követve a hajdani SZEVIÉP-vezérek is kinyitják pénztárcájukat és kifizetik a vállalkozóknak, ami jár nekik.

A felszámolási eljárás során összesen 15 milliárd forint hitelezői igényt jegyeztek, amiből 1 milliárd forintnyit sikerült realizálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik