Belföld

Tarolt a viharos szél, jövő héten lehűl az idő

A vasárnap délután kezdődött zivatarok miatt a legtöbb esetben a viharos szél által okozott károkhoz riasztották a tűzoltókat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője hétfő reggel.

Hajdu Márton azt mondta: a katasztrófavédelem tűzoltóegységei mintegy 80 riasztást kaptak a vasárnapi zivatarokkal összefüggésben. Valamennyi esetben kidőlt fák, leszakadt faágak, épületkárokhoz vonultak ki.

A Fejér megyei Bicskén egy embert kellett kitelepíteni otthonából, miután házának egyik fala kidőlt, és így lakhatatlanná vált az épület – mondta az OKF helyettes szóvivője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre sem heves zivatar, sem felhőszakadás miatt nem adott ki figyelmeztetést. Az MTI-hez eljuttatott előrejelzésükben azt írták: délután, este északnyugaton (főként az Alpokalján és a Kisalföldön) kialakulhat zivatar, amelyet viharos, 60-80 kilométer per órás szél, esetleg jégeső kísérhet. Heves zivatar viszont, amelyet 90 kilométer per óra feletti széllökések, illetve nagyobb jégdarabok jeleznek, nem várható.

Hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 Celsius-fok között alakul, késő este 14-19 fok valószínű.

(MTI)

Előrejelzés a hétre

A jövő héten többfelé várható eső és a hőmérséklet is visszaesik: néhol 20 fok alatt maradnak a maximumok, szombaton a leghidegebb helyeken 3 fokig is csökkenhet a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzéséből.

Pünkösdhétfőn jellemzően napos idő várható, elsősorban a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében zápor, északnyugaton egy-egy zivatar is kialakulhat. A szél többfelé megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet 9 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 Celsius-fok között várható.

Kedden északon alakulhat ki elszórtan zápor, másutt napos idő várható. A minimumhőmérséklet 8 és 13 fok között valószínű, míg a maximumok 20 és 25 fok között alakulhatnak.

Szerdán északnyugaton várható a legtöbb napsütés, délen, délkeleten több helyen várható eső, zápor, zivatar, másutt csak elszórtan alakul ki csapadék. A zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 8 és 13 fok között alakul, napközben 17-22 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, keleten több, nyugaton kevesebb helyen várható eső, zápor. A leghidegebb órákban 6-11 fok lehet, a nappali maximumok várhatóan 16 és 21 fok között alakulnak.

Pénteken több helyen várható eső, zápor. A minimumhőmérséklet 7 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul.

Szombaton gomolyfelhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, elszórtan lehetnek záporok. A legalacsonyabb hőmérséklet 3 és 9 fok között, a legmagasabb hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul.

Vasárnap változóan felhős ég lesz a jellemző, többórás napsütéssel, elszórtan kialakuló záporokkal, zivatarokkal. A minimumhőmérséklet 4 és 9 fok között valószínű, a nappali maximumok várhatóan 18 és 23 fok között alakulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik