Belföld

Meglett Csongrád megye pünkösdi királya

Mégpedig az ópusztaszeri ünnepen.

Az ópusztaszeri pünkösdölés talán leglátványosabb, legizgalmasabb programeleme volt hétfőn a fiatal legények lovas virtuskodása a pünkösdi királyi címért. A legényeknek lóháton különféle próbákat kellett kiállniuk. Az utolsó feladat során egy hatalmas vágtával kellett megszerezni, leszakítani a pünkösdi koszorút. Ez végül Papp Norbertnek sikerült Fedor nevű lova hátán. Ő emelte végül a magasba a végső győzelmet jelentő koszorút az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rendezett pünkösdi király választáson.

A napi programoknak se szeri, se száma nem volt. Különféle kézműves foglalkozások mellett a skanzenben a látogatók is próbára tehették ügyességüket rönkhajításban, zsákban futásban vagy éppen ördöglakatok kinyitásáában.

A Nomád Parkban a szokásos lovasbemutató mellett pedig olyan honfoglalás kori tevékenységeket próbálhatnak ki az érdeklődők mint a gyékényfonás vagy íjászat, és megtanulhatták elkészíteni, sőt meg is kóstolhatták az ízletes mézes-bodzás hajdinát.

Szeri Praktika néven gyógy-és fűszernövényeket mutattak be a monostor kertjében, ahol a pihenésre vágyók különféle gyógyteákkal csillapíthatták szomjukat. A jókedvhez dél-alföldi népzenével, finom ételekkel-italokkal is hozzájárultak a szervezők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik