Belföld

Orbán: béremelés a háziorvosoknak és a tanároknak

A háziorvosok és a tanárok bérének megemelését, valamint egy népesedési program elindítását említette a következő időszak feladatai között Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A miniszterelnök visszautasította azt a vádat, amely szerint politikai szempontok alapján születtek döntések a trafikpályázaton.

A kormányfő a rádióinterjúban a szerdán közzétett GDP-adatokat úgy kommentálta: Magyarország már jobban teljesít, de még nem elég jól.

Ismét kijelentette: nem hajlandó azokra megszorításokra, amelyeket az unió kér. Brüsszel és Magyarország vitája szerinte egyébként abból fakad, hogy a nagy nemzetközi cégek a magyar kormány több intézkedésének visszavonását szeretnék elérné az EU-ban. “Erről szól Brüsszel és Magyarország vitája, az összes többi ügy, politikai, emberi jogi és egyéb ügy, csak ürügy” – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök visszautasította azt a vádat, amely szerint politikai szempontok alapján születtek döntések a trafikpályázaton. Orbán Viktor egyúttal nyomatékosította: a kormány nem hajlandó arra, hogy elhalassza a tervezett szerződéskötéseket.

Százas nagyságrendben vannak baloldaliak, akik dohánybolt-koncessziót nyertek – mondta a kormányfő, aki úgy fogalmazott: “szelíd ember vagyok, tehát nem fenyegetőzésképpen mondom, de hogy ha mi egyszer politikai szempontokat akarnánk egy ilyen pályázati rendszerben érvényesíteni, ott egy, azaz egyetlen baloldali sem nyerne”. De nem politikai szempontok alapján születtek döntések – hangsúlyozta.

Feltette ugyanakkor a kérdést: “miért lenne baj, ha egyébként a mi értékrendünket valló vállalkozók is, ha megfelelnek a pályázatokon, nyerhetnének?”

Közölte azt is, hogy 200 alatt van azoknak a “veterán” trafikosoknak a száma, akik ugyan nem nyertek a pályázaton, de folytathatják majd munkájukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik