Belföld

Orbán a súlyprobléma politikai ártalmairól

orbán viktor (orbán viktor)
orbán viktor (orbán viktor)

Orbán Viktor szerint a magyar gazdaság idén ismét növekvő pályára állhat.

A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint a magyar bruttó hazai termék az első negyedévben a negyedik negyedévhez képest 0,7 százalékkal nőtt, míg az éves visszaesés üteme 1,7 százalékról 0,9 százalékra mérséklődött. Néhány hónapos csúszással ugyan, de minden a terveink szerint alakul – kommentálta az adatokat Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A 2012-es nagy európai válsághullámot sikerült az összefogással legyűrni, és a magyar gazdaság idén ismét növekvő pályára állhat – tette hozzá a miniszterelnök. – Magyarország jól teljesít, de még nem elég jól; a cél az, hogy mindenki tisztességes körülményeket biztosíthasson magának és családjának.

Nem a világ, Európa van válságban

A miniszterelnök kiemelte, a gazdasági válságot ugyan nem Európa okozta, de a világ gazdasági térségei közül a legnehezebben Európa tudja kivédeni, és ezzel gyakran képtelenek szembenézni az európai vezetők. A felelősség közös, még akkor is, ha „testsúlyunk” jóval kisebb, mint a franciáké vagy az angoloké, és mi az uniótól eltérő, szokatlan megoldásokkal teli válságkezelést folytattunk, amelynek sikerei a mi igazunkat bizonyítják. Ez egyébként rendre be is bizonyosodik, amikor a számok minket, nem pedig az EU jóslatait igazolják.

Brüsszel mindig mellélő

Miért van az, hogy az EU nem ismeri el, hogy mindig mellétrafálnak a magyar gazdasági és államháztartási számokkal? – tette fel a kérdést, majd rögtön meg is válaszolta. Brüsszel azt szeretné, ha a magyar kormány megszorításokat hajtana végre, márpedig erre a magyar kormány nem hajlandó. A rezsicsökkentést, a minimálbér-emelést, az szja-csökkentést nem vonom vissza – jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint a megszorításokat a magyar módszer kizárja. A miniszterelnök szerint a brüsszeli javaslatok nélkül is tarthatóak a magyar számok. A közjogi jelentések bírálatai csak ürügyek, a háttérben egyértelműen az európai érdeksérelmek állnak – kommentálta Orbán Viktor a Tavares-jelentést, amelynek szerinte alapja sincs, hiszen ahány ország, annyi alkotmányozási folyamat létezik.

Elvenni nem veszünk

Arra a felvetésre, hogy a kormány most mégis meglépi azt, amit Brüsszel elvár, Orbán Viktor hangsúlyozta: a költségvetési zárolás nem vesz el az emberektől. Mint mondta: attól nem zárkózik el, hogy emelje a bankok adóját vagy a pénzügyi tranzakciós illetéket. Nőhet a multik terhe, csökkenhet a bürokrácia, de nőtt és nőni fog a bér az egészségügyben, és elindul a pedagógus-életpálya, a jövőnk ugyanis a gyerekekben, nem pedig a költségvetési pályákban van – jelentette ki Orbán Viktor. Legalább ilyen fontos a népesedési problémák megoldása, ezért olyan elemek jönnek, amelyek garantálják, hogy az ország a következő 25-30 évben gyarapodni és erősödni fog, a gazdasági növekedés jótékony árnyékában.

Durvább trafikpályázat is lehetett volna

A trafikügyről szólva a kormányfő hangsúlyozta: a legfontosabb cél az, hogy fiatalokat megóvják a dohányzás káros hatásaitól, ezt pedig el fogják érni. A pályázatokat abban a pillanatban nyilvánosságra is hozzák, ahogyan ezek a szerződések megköttettek, a kormány ettől nem tágít. A témáról folyó vitát a kormányfő politikainak tartja, miközben a listán egyébként százas nagyságrendben vannak baloldaliak. Ha egyébként egyszer politikai szempontok alapján szeretnénk dönteni – tette hozzá –, a lajstromban egyetlen baloldali sem lenne. Szerinte egyébként sem szabad hátat fordítani a támogatóiknak csak azért, hogy ők ne kapjanak politikai támadást. Orbán Viktor bejelentette azt is, hogy 200 alatt van azoknak a trafikosoknak a száma, akik pályáztak, de nem nyertek. Ők kárpótlást kapnak, méltányos elbánásra számíthatnak, de akik nem pályáztak, azokon nem tudnak segíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik