Belföld

Kiderült, miért tilos fotózni a koronát

korona (korona, )
korona (korona, )

Az Országház kupolatermében a jövőben nem szabad fényképezni a koronát és a koronázási ékszereket - döntött az Országgyűlés Hivatala a héten. A vaku ugyanis veszélyezteti a műtárgyakat.

A rendelkezést az indokolta, hogy a látogatók a tiltás ellenére – véletlenül vagy szándékosan – rendszeresen használtak vakut a fényképezés során, és ez veszélyezteti a páratlan műkincseket. A festett, szerves anyagokat is tartalmazó múzeumi tárgyakat ugyanis az intenzív fényterhelés rendkívüli módon károsíthatja, visszafordíthatatlan változásokat eredményezhet állagukban, ezért tiltják világszerte a múzeumokban, hogy a látogatók fotózzák az ott elhelyezett értékes műtárgyakat, festményeket, textília és papíralapú relikviákat, illetve festéssel ellátott tárgyakat – írták közleményükben.

Emlékeztetnek arra, hogy a Szent Koronát története során zárt és fénytől védett ládában tartották, csak a koronázásokkor és közszemlére tétel alkalmával volt kitéve rövid ideig intenzívebb fényhatásnak. Az Országház kupolacsarnokába azért lehetett elhelyezni, mert ott nem éri természetes fény. A vakus fényképezés viszont épp ezt a biztonságot szünteti meg, károsítva Magyarország legbecsesebb műtárgyát – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik