Belföld

Felhőszakadás és akár 30 fok a hosszú hétvégén

Felhőszakadással és heves zivatarokkal kezdődik a pünkösdi hosszú hétvége, többfelé megerősödhet, helyenként viharossá fokozódhat a szél, de a melegebb helyeken 30 fok körüli maximumokra is számítani lehet. A  várható heves zivatarok és felhőszakadás miatt két megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek reggel.

Ma többnyire erősen felhős lesz az ég, elsősorban a Tiszántúlon süthet ki néhány órára a nap. Szórványosan fordul elő eső, kisebb zápor. Délután egyre nagyobb gyakorisággal alakulnak ki zivatarok, a déli, délnyugati megyékben estefelé heves zivatarok is előfordulhatnak jelentős csapadékkal, szélrohamokkal, néhol jégesővel. Napközben zivataroktól függetlenül több helyen megerősödik a délkeleti szél. A hőmérséklet napközben 22, 28, késő este 15, 20 fok között valószínű.

Az OMSZ figyelmeztetése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész országban számítani kell veszélyes időjárási jelenségekre: péntek késő délutántól, estétől a déli, délnyugati megyékben – először valószínűleg a Dél-Dunántúlon – kialakulhatnak intenzív zivatarok. Ezek várhatóan az este, késő este folyamán – akár rendszert alkotva – észak, északkelet felé helyeződnek – tették hozzá.

A zivatarokat viharos szél, felhőszakadás és jégeső kísérheti. Mindezek során néhol óránként 80-90 kilométer körüli széllökések is lehetnek, rövid idő alatt 25-35 milliméternyi eső is hullhat, s akár 2 centiméternél nagyobb jégdarabok is kísérhetik.

Szombat hajnalra az északkeleti megyéket leszámítva várhatóan megnyugszik a zivatartevékenység – írta a meteorológiai szolgálat.

Aztán szombaton fokozatosan mindenütt csökken a felhőzet, a nap első felében északkeleten még szórványosan előfordul zápor, zivatar, majd ott is több órára kisüt a nap. Többfelé megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik a délnyugati szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 11, 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23, 26 fok között alakul.

Vasárnap már sok lesz a napsütés, a gomolyfelhő-képződés mellett estefelé nyugaton és északon helyenként már kialakulhat zápor, zivatar. A déli, délnyugati szél megélénkül, északnyugaton megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 8, 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25, 29 fok között alakul.

Pünkösd hétfőn a többórás napsütés mellett gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, elszórtan valószínű zápor, zivatar. Megélénkül, néhol megerősödik a délnyugati, nyugati szél, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 11, 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21, 26 fok között alakul-olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik