Belföld

Piramisjáték a bölcsészkari HÖK-ön?

Egy hangfelvétel tanúsága szerint az SZTE BTK akkori HÖK elnöke piramisjáték-szerűen próbált diákokat beszervezni. Akik erre nem voltak hajlandók, azokat például a filmklub ellehetetlenítésével fenyegette meg – írja a HVG.

Piramisrendszerben akarta beépíteni a diákokat a Dél-alföldi Hallgatói Mozgalom Egyesületbe Mechler Ákos, a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkari hallgatói önkormányzatának akkori (2010/2011) elnöke – derül ki a HVG-hez eljuttatott hangfelvételből.

Mechler két filmklubos diákot győzköd az egyórás beszélgetésen arról, hogy lépjenek be a szervezetbe, majd szervezzenek maguk alá öt-öt embert – írja legfrissebb számában a HVG. Cserébe a hallgatói önkormányzattól vagy szervezeteitől munkát kapnak, viszont minden tagnak a fizetése tíz százalékát kell „fölfelé” befizetni.

A HVG cikkével kapcsolatban a következő közlemény közzétételét kérte a Dél-alföldi Hallgatói Mozgalom Egyesület elnöke, Vágó Ádám:

Közlemény

A HVG hetilap 2013/20. számában (2013. május 18.) olvasott, „Maguk alá“ című cikkel kapcsolatban, az alábbi nyilatkozatot kívánjuk tenni:

A vádak előtt értetlenül állunk, mert működésünk során alapvetően két ügy kapcsán biztosítunk háttér támogatást; egyrészt biztosítjuk a hivatalos, helyi hallgatói önkormányzatok különböző oktatás politikai megnyilvánulásainak egyes feltételeit (tüntetési kellékek, transzparensek biztosítása, tárolása), másrészt az egyetemünkön működő „Holocaust oral history“ kutatásban végzünk terepmunkát, az SZTE JGYPK ATT munkacsoportjának.   Ÿ

Egyesületünk, nem végzett sem csoportos, sem jutalékos toborzást, egységes tagdíj van megállapítva. Ugyanakkor rögzíteni kívánjuk, hogy nem törvénybe ütköző, és bevett gyakorlat nagyobb egyesületek és szakszervezetek működésében, hogy a tagok toborzását végző személyeknek jutalékot fizet egy szervezet, vagy a fizetés százalékában határozzák meg tagdíjukat.  Ÿ Egyesületünk, nem állt és nem áll gazdasági kapcsolatban az Egyetem semelyik egységével sem, tisztségviselőink nem kaptak juttatást munkájuk után.

Egyesületünk tagdíjból, és kis összegű, magánszemélyektől kapott adományokból tartja fenn magát, erről mindig kézpénzbefizetési bizonylatot, illetve bizonylat erejű elismervényt állítottunk ki, amit a befizető is hitelesít.  Ÿ

Egyesületünk tagjai között vannak az egyetemen munkát vállaló és azzal munkakapcsolatban nem lévő tagjaink is. A tagdíj összege megalakulásunk óta 1000Ft/hó. Taglétszámunk a következőképpen alakult: 42fő (2010), 45 fő (2011), 33 fő (2012), 16 fő (2013)  Ÿ

Egyesületünk tagdíjbevétele és kapott adományai az elmúlt években:  482.000 ft tagdíj és 88.000 ft adomány (2010.), 540.000 ft tagdíj és 96.320 ft adomány (2011.), 396.000 ft tagdíj és 127.920 ft adomány (2012.), 64.000 ft tagdíj és 44.000 ft adomány (2013.)   Összességében rögzíteni kívánjuk, hogy egy beszélgetés, aminek sem előzményeit, sem körülményeit, sem idejét nem ismerjük; illetve tisztségviselőinket nem érinti, nem alapozhat meg komoly vádakat működésünkkel kapcsolatban. A sugalmazott tartalommal szemben pedig alapvető bizonyíték egyesületünk mérete, és gazdasági volumene. Az ezzel ellenkező állításokat közlőkkel szemben, jogi úton kívánunk elégtételt venni.

Szeged, 2013. május 16.

Az egyesület elnöksége

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik