Belföld

Leszakad az ég a hét végén

zivatar-eso(960x640)(1).jpg (zivatar, eső, )
zivatar-eso(960x640)(1).jpg (zivatar, eső, )

Pénteken rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Felhőszakadással és heves zivatarokkal kezdődik a pünkösdi hosszú hétvége, többfelé megerősödhet, helyenként viharossá fokozódhat a szél, de a melegebb helyeken 30 fok körüli maximumokra is számítani lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzésből.

Pénteken a rövid napos időszakok mellett erősen felhős lesz az ég. Többfelé várható zápor, zivatar. Különösen a délutáni, esti órákban az ország déli felén intenzívebb zivatar is kialakulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul, napközben 22-28 fokig melegedhet a levegő.

UV-sugárzás és citromsárga riasztás

A napsütéses területeken az UV-sugárzás maximuma a nagyon erős szintet is elérheti. Ezzel együtt viszont péntekre a várható heves zivatarok miatt tizenkét megyére – Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Tolna és Pest –, valamint a főváros területére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala megyére a várható felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Vagyis pénteken az ország nagy részén arra kell készülni, hogy az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Az előrejelzés szerint szombaton fokozatosan mindenütt csökken a felhőzet. A nap első felében északkeleten lehet még szórványosan zápor, zivatar, majd ott is több órára kisüt a nap. A minimumhőmérséklet 11 és 16 fok között valószínű, a maximumok 23 és 26 fok között alakulnak.

Vasárnap sok lesz a napsütés, estefelé nyugaton és északon lehet helyenként zápor, zivatar. A legalacsonyabb hőmérséklet 8 és 14 fok között valószínű, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 29 fok között alakul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik