Belföld

Újdonságok és hagyományok a Szeged napi ünnepségeken

Több száz program, újdonságok és hagyományok várják az ünneplőket az idei, tíz napos szeged napi programsorozaton.

A szokásoknak megfelelően az ünnepségsorozat május 17-én pénteken kezdődik a borrendek felvonulásával este fél hatkor a megújult Árpád térről a Széchenyi térig. Ezzel meg is nyílik a tíz napos gasztro-kulturális rendezvénysorozat, amelyen 11 helyszínen 250 program várja a látogatókat.

A csütörtöki sajtóbemutatón Licsinyi Ilona, a Városkép Kft ügyvezető igazgatója a szervezők nevében arról tájékoztatott: a tíz nap során folyamatosan „belakják” színes programokkal a belvárost. A Klauzál téren gasztroudvar lesz, ahol kézművesek és határon inneni és túli művészek várják portékáikkal, szórakoztatással a vendégeket. Itt lesz a nemzetiségi folklórtalálkozó is, ahol a hazai nemzetiségek és külföldi kisebbségek mutatkoznak be műsoraikkal.

A Széchenyi téri borfesztiválon három színpadon lesznek események, ahol a hazai zenei élet sztárjai lépnek fel. Különlegességnek ígérkezik például 21-én Péli Barna és Tátrai Tibor gitárpárbaja.

A Dóm téren is színvonalas programokkal találkozhatunk. Hogy csak néhány példát említsünk olyan nagy sztárok lépnek fel itt többek közt, mint Deák Bill Gyula vagy Péterfi Bori, a Vad Fruttik, Kálloy Molnár Péter vagy a Molnár Dixiland Band.

Természetesen az idén sem marad el a kézművesek egyik legnagyobb hazai seregszemléje a Hídivásár, ahol a mesterek, mint a firenzei Ponte Vecchiót telepakolják majd a Belvárosi Hidat szebbbnél-szebb, különleges, kézi előállítású portékáikkal.

Hogy még kedveltebbé tegyék az idei fesztivált, kitaláltak egy okostelefon alkalmazást is rá, amely sokkal több információt tartalmaz, mint ami a programfüzetben megtalálható. Sikula János ötletgazda elmondta: a képekkel, hangokkal, videókkal részletes információkkal szolgáló alkalmazás bárki számáról letölthető a mobiltérről Szeged Napja 2013 név alapján keresve.

További érdekes újdonság lesz az idén, hogy jövő hét kedden, amikor díjazzák a legjobb borokat, melyeket kis lovas szekéren visznek majd a Széchenyi térre a belvároson keresztül. A téren pedig kialakítanak egy „csendszobát” ahol csökkentett decibellel lehet majd telefonálni. A szervezők a tisztaságra is gondoltak: az események ideje alatt, modern, kényelmes kiszolgálóhelyiségeket vehetnek igénybe a fesztiválozók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik