Belföld

Szja-határidőre figyelmeztet a NAV

adóbevallás (adóbevallás, )
adóbevallás (adóbevallás, )

Jövő kedden jár le az szja-bevallás határideje, a fővárosban már most tovább tartanak nyitva az ügyfélszolgálatok, aláírni ne felejtsünk el.

A magánszemélyek személyi jövedelemadója (szja-) bevallásának és befizetésének határideje május 21-én jár le, de már most hétfőtől tovább lesznek nyitva az adóhatóság ügyfélszolgálatai a fővárosban, csütörtökön, pénteken és jövő kedden pedig több nagyvárosban is később zárnak a hivatalok – írja a Híradó.hu.

Az észak-budapesti, kelet-budapesti, dél-budapesti és Pest megyei adóigazgatóság központi ügyfélszolgálatai május 13-a és 17-e között reggel negyed 9-től este 18 óráig, május 21-én pedig reggel negyed 9-től este 20 óráig fogadják az ügyfeleket. A megszokott félfogadási időn túl kizárólag a bevallások benyújtásával kapcsolatos ügyek – bevallások átvétele, csekkek kiadása, tájékoztatás, bankkártyás befizetés, ügyfélkapu-regisztráció – intézhetők. A 06-40/42-42-42 kék számon hívható általános tájékoztató rendszer munkatársai május 13-a és 17-e között reggel fél 9-től 18 óráig, május 21-én reggel fél 9-től 20 óráig fogadják az ügyfelektől érkező hívásokat.

Az adóbevallások leadása miatt nagy rohamra számít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, még több mint másfél millióan nem küldték el ugyanis a papírokat. A hatóság arra hívja fel az adózók figyelmét, hogy ne felejtsék el aláírni a nyilatkozatokat, ez ugyanis a leggyakoribb hiba a kitöltésnél. Az adóbevallásokat legkésőbb május 21-éig kell elküldeni. Aki lekési a határidőt, akár 200 ezer forintos bírságra is számíthat.

Linczmayer Szilvia, a NAV adószakmai szóvivője a Ma reggelben elmondta, hogy ha valaki visszakér adót, akkor a bevallásra mindenképpen írja rá a számlaszámát, vagy ha postai úton szeretné megkapni a pénzt, akkor a lakcímét.

Közölte azt is, hogy a NAV leginkább annak örülne, ha mindenki elektronikus úton küldené el a bevallást. Ehhez ügyfélkapus regisztrációra van szükség, amit még most sem késő megtenni, például a NAV ügyfélszolgálati irodáin.

A szóvivő szerint két fontos szabály van, amit be kell tartani:

1. Május 21-éig a bevallást le kell adni.

2. Ha valakinek adótartozása van, azt május 21-éig meg kell fizetnie. Ha egy összegben nem tudja, akkor kérhet akár 6 hónapra is részletfizetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik