Belföld

Szabolcsban és Borsodban pusztított legjobban a vihar

Villam-vihar(2)(960x640).jpg (ingyenes, villám, vihar, )
Villam-vihar(2)(960x640).jpg (ingyenes, villám, vihar, )

A vasárnapi heves zivatarok miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt a legtöbb munkájuk a katasztrófavédelem tűzoltóegységeinek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre már csak az erős szél miatt adott ki elsőfokú figyelmeztetést Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém és Pest megyére, valamint Budapestre. Mint írták: a Dunántúl északi és középső részén, valamint a főváros térségében az északnyugati szelet kísérő legerősebb széllökés 70-80, a Bakonyban és a Balatonnál kis területen 85-90 kilométer/órás lehet. Délután jelentősen mérséklődik a légmozgás.

Északkeleten egy-egy zivatar is kialakulhat, rövid idő alatt 10-20 milliméter csapadék is hullhat.
Az OKF közleménye szerint a vasárnap délutáni rendkívüli időjárás miatt több lakossági bejelentés érkezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. Vaja négy utcájában hatvan lakóház sérült meg a viharban, az állapotukat statikus segítségével mérik fel. A keletkezett károk 174 embert érintenek, 38-at – köztük tíz kiskorút – közösségi szálláson helyeztek el, mert otthonuk a délutáni viharban annyira megrongálódott. Két ember megsérült, egyiküket kórházba vitték. A településen a középfeszültségű vezeték meghibásodása miatt szünetel az áramszolgáltatás, ami hozzávetőleg 600 fogyasztót érint.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tízszer vonultak lakóház pincéjéből vizet szivattyúzni, illetve vízelvezető árkokban felhalmozódott hordalékot eltávolítani. Edelényben három, Borsodszirákon két, Kondón pedig négy lakóház pincéjéből kellett vizet szivattyúzniuk. Sajólászlófalván és Kondón az árkokban feltorlódott hordalék eltávolításához a katasztrófavédelem kilenc szivattyúját kellett bevetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik