Belföld

Meghekkeltük a Fidesz rezsicsökkentő kampányát

rezsicsökkentés (rezsicsökkentés)
rezsicsökkentés (rezsicsökkentés)

"Álruhában" teszteltük az aláírásgyűjtést: kollégánknak több mint tízszer sikerült különböző neveken szignóznia, hogy támogatja a rezsicsökkenést. Videó.

Akár egy hatalmas lufi is lehet a Fidesz aláírásgyűjtő akciója, és a köré szőtt, 1,5 millió támogatóról beszámoló kampány – derítette ki a Hír24.  Egyik olvasónk a héten jelezte, hogy több kerületben is gond nélkül alá tudta írni a kérdőívet. Megnéztük, valóban így van-e. Az internetes aláírással kezdtük, és már itt meglepődtünk.

Újságírónk az online ívet négyszer írta alá négy különböző néven, a visszaigazoló e-mailekben pedig csak annyit kértek, hogy ha valaki más használta az adatait, akkor ezt jelezze.

Személyesen ennél is többször tudta kollégánk szignózni az aláírásgyűjtőt. Ráadásul az aktivisták tudtával, saját maga mellett három más ember nevében is: egyszer az anyukája, egyszer az apukája, egyszer pedig a nem létező barátja helyett. Ez így már összesen több mint 10 aláírás. Az aktivisták egy alkalommal még bátorították is munkatársunkat a csalásra, aminek technikai akadálya sincs. A Fidesz ugyanis semmilyen olyan adatot nem kér, ami az aláírót igazoná. Más aláírásgyűjtő akcióknál elkérik a személyi számot is, pont azért, hogy egy ember mások helyett ne írhasson alá, és így kiszűrhetik a nem valós személyeket is.

A Fidesz szerint ettől függetlenül hiteles a 1,5 milliós támogatotti létszám, mert egy átlagos választó nem ír alá más nevében, ilyesmit csak egy újságíró csinál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik